Рупа у озонском омотачу изнад Анктартика ове године би могла да буде најмања у претходне три деценије, процјењују научници.

Посматрања испуштања гаса високо у атмосферу показују да се ове године није отворила онако како се то обично дешава.

Коперникус служба за посматрање атмосфере (ЦАМС), при Европској унији, саопштила је да је тренутно рупа дупло мање површине него што је просјек за средину септембра.

Рупа се тренутно налази далеко од тачке Јужног пола.

ЦАМС стручњаци предвиђају да ће се наредних дана рупа додатно смањити.

Озон је молекул састављен од три атома кисеоника и он филтрира штетне ултраљубичасте сунчеве зраке. Овај гас се стално ствара и уништава у стратосфери, отприлике 20 до 30 километара изнад површине Земље.

У незагађеној атмосфери, овај циклус стварања и растварања је уравнотежен. Али, хемикалије које садрже хлор и бром, а настају усљед људских активности, нарушавају ту равнотежу.

Резултат тога је губитак озона и он је највећи управо изнад Антарктика сваке године у септембру и октобру.

Монтреалским протоколом потписаним 1987. године забрањене су најштетније хемикалије како би се ријешио проблем са рупом у озонском омотачу.

Прошле недјеље рупа је била површине око пет милиона квадратних километара. Прошле године у ово вријеме била је четири пута већа, а 2017. површина је износила десет милиона квадратних метара.

Венсан Анри Пеу, који се налази на челу ЦАМС, каже да су овогодишњи резултати охрабрујући, али да нема мјеста за опуштање.

Како наводи, опоравак озонског омотача зависи од климатских промјена јер дугорочно хлађење у стратосфери може да одложи процес. Такође, не може се искључити ни могућност неауторизоване емисије супстанци које штетно утичу на озон.

– У ствари, емисија друге хлором најбогатије хемикалије – хлорофлоугљеника је забиљежено прошле године – рекао је он.

– Веома је важно да на међународном нивоу наставимо да пратимо шта се дешава са озонским омотачем и биљежимо промјене на годишњем нивоу – додао је Пеу, а преноси ББЦ на српском.