Екипа која стоји иза ad-block екстензије за интернет прегледаче – AdGuard, на свом блогу је објавила извештај у коме наводе да су два популарна програма за блокирање реклама (Ad blockerа) у потпуности лажни, иако се налазе у Google Chrome Web Store-у и користе их милиони корисника.

Две екстензије произвођача AdBlock-а, компаније AdBlock Inc, опонашају имена две стварне ad block екстензије. Иако су корисници пријавили те екстензије као лажне, Google још увек није подузео никакву акцију, па је Мастерс доживео своју позоришну интерпретацију.

AdGuard каже да је права намена тих лажних блокера у тзв. „cookie stuffing-у“, јер су опремљени „колачићима“ који при свакој посети и куповини на релевантним веб продавницама попут Амазона, омогућују њиховим ауторима узимање провизије од сваке куповине.

Проучавајући код, стручњаци AdGuardа су открили да те две екстензије заједно имају 1,6 милиона корисника и садрже „колачиће“ са 300 страница које се налазе на листи Топ 1000 најпопуларнијих веб страница према статистикама сајта Alexa.

Они верују да су њихови аутори месечно зарађивали и до милион долара.

Ако не желите да пуните џепове ауторима лажних екстензија будите јако опрезни и не преузимајте софтвер без добре провере, немојте по „“default-у“ скидати оно што добијете као топ резултат у претрази и настојте да преузимате апликације и екстензије само на „trusted“ страницама проверених произвођача.

Google Chrome Web Store очигледно није гаранција да нећете преузети и инсталирати на свој рачунар нешто што никако не бисте желели…