Празилук је поштован годинама од стране многих цивилизација, укључујући и Древни Рим и Древну Грчку. Они су узимали поврће као персонификацију за своју мистичност и снагу. За разлику од њих у Велсу су узимали празилук као свој симбол.

Ко би претпоставио да су некада велшки војсници носили празилук у својим капама за време битака које су водили, да би их разликовали од противника. Мистерија и чињеница што су изабрали баш ово поврће. Ствари које могу објаснити ту чињеницу је на пример што се празилук гаји у октобру, а баш су се тада водиле битке.

Можда је случајност, али је празилук један од неколико поврћа који расту у Велсу и у марту. Многи људи верују да је то због тога што је свети Давид укључивао празилук у свој пост, који су чинили конзумирање хлеба, воде и биљака.

Данас су научници доказали да празилук није само други рођак лука. Они су открили много корисних својстава који се у њему налазе, као и у мноштву поврћа из породице лука – Алиум, у које спада и бели лук.

Празилук

Истраживања показују да је конзумирање поврћа из породивве Алиум веома корисно за организам. Унос бар два пута недељно чува од рака дебелог црева, желуца и простате, а такође смањује и ниво холестерола и крвног притиска.

Празилук је такође много добар извор гвожђа, мангана и витамина Б6 и витамина Ц.

Супа са празилуком

Када користимо празилук за кување, његов мек и сладак мирис га чини најомиљенијим од представника породице Алиум. Осим тога од се слободно може користити у кулинарству без бриге да ће ослабити мирис других састојака у јелу.

Празилук има јединствен мекан укус који му дозвољава да се припрема на много различитих начина – на пари, динста, печен самостално или у комбинацији са другим састојцима.

Укус празилука се сматра за доста префињенији него лука. Зато се користи у познатој француској [супи са луком], као и у многим другим супама и сосевима.

Данас, празилук је једно поврће које се употребљава у скоро свим јелима са свежим поврћем, пошто траје целе године. Такође се много користи за свеже салате и украсе. Због симболичног значења у Велсу, празилук се тамо налази у многим рецептима.