Фото: Дневни Аваз

Финансијско-обавјештајном одјељењу Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) банке у Републици Српској (РС) пријавиле су у прошлој години укупно 48 трансакција сумњивих на прање новца, у укупном износу од 127 милиона КМ, подаци су Агенције за банкарство РС.

Није било трансакција сумњивих на финансирање терористичких активности.

У извјештају Агенције за банкарство прецизира се да је пријављена једна сумњива безготовинска трансакција у износу од 103,5 милиона КМ, а та средства су, према налогу Финансијско-обавјештајног одјељења СИПА-е, била блокирана пет дана.

Банке су пријавиле и 31 сумњивог клијента због прања новца, а један од њих пријављен је због сумње на финансирање терористичких активности.

Банке у РС пријавиле су у 2018. години укупно 179.658 готовинских трансакција у вриједности од три милијарде и 998 милиона КМ, што представља 0,46 посто укупно обављених трансакција у банкарском сектору тог бх. ентитета, односно 6,64 посто укупне вриједности обављених трансакција у банкарском сектору РС.

Из Агенције су најавили даљње праћење платног промета и активности ради спрјечавања прања новца и финансирања тероризма те сматрају да је неопходно унапрјеђивати сарадњу с другим надлежним институцијама.

О извјештају ове агенције Народна скупштине РС изјасниће се на наредној сједници.