Климатски активисти су у суботу на новим протестима у Великој Британији и Француској појачали кампању како би навели своје владе да се посвете борби против климатских промјена са већом озбиљношћу.

Хиљаде људи су у јужном дијелу Париза демонстрирале улицама како би извршиле притисак на француског предсједника Емануела Макрона, свјетске лидере у УН и мултинационалне компаније да се боре за брже смањење ефекта стаклене баште, преноси АП.

Мирни протести у Паризу се постали насилни када се међу демонстранте умијешала група људи одјевених у црно који су почели да ломе прозоре и да пале полицијске барикаде.

Полиција је реагујући на то, блокирала бочне улице и употријебила сузавац како би растјерала изгреднике, додаје АП.

У близини Довера, енглеске луке која је најближа Француској, окупили су се климатски активисти који су током протеста “истакли рањивост снабдијевања храном у Уједињеном Краљевству због алармантне еколошке и климатске ситуације”, додаје АП.

Данашњи протести услиједили су дан након што су на стотине хиљада, углавном младих демонстраната, марширале улицама градова широм света, тражећи што хитније реаговање власти на климатске промјене.

Међу градовима у којима су у суботу одржани протести био је и Београд.

Људи широм свијета позвали су у суботу свјетске челнике да на самиту УН о клими донесу хитне мјере како би спријечили еколошку катастрофу.

Протести су одржани у око 150 држава, а инспирисала их је 16-годишња шведска активисткиња Грета Тунберг, која је предводила скуп у Њујорку.

У Стокхолму окупљени демонстранти су носили транспарент “Школа штрајкује за климу”, што је слоган који је Тунберг користила када је једном недјељно бјежала са часова да би протестовала због климатских промјена, преноси АП.