Можете да проверите!

Није тајна да нам трчање помаже да избистримо ум или побољшамо расположење, али до сада нису постојали докази који овај вид рекреације везују са менталним способностима.

Група немачких истраживача у својој научној студији, објављеној у журналу “Натуре Ресеарцх”, тврди да добра физичка форма може побољшати краткорочно памћење људи и њихову способност да решавају проблеме.

Трчање побољшава менталне способности

Они су до свог закључка дошли на основу анализе снимака магнетне резонанце 1.206 појединаца просечне старости од око 30 година. Истраживачи су од учесника експеримента тражили да покушају да пређу што већу дистанцу за два минута, а након тога су их подвргли различитим тестовима менталних способности.

Сазнање до кога су дошли их је шокирало. Појединци који су најдаље стигли за два минута су у просеку остварили боље резултате на тестовима од других учесника експеримента, што значи да физичка форма игра значајну улогу у побољшању менталних способности чак и код релативно младих и здравих особа, а не само код старијих људи.

Размислите о овоме када следећи пут будете у дилеми да ли да изађете напоље да трчите или не. Од тога неће зависити само ваша физичка форма, већ и менталне способности.