Грађани Аустрије гласаће сутра на парламентарним изборима од којих се очекује да окончају политичку кризу послије корупционашког скандала.

У мају је корупционашки скандал довео до пада коалиционе владе тадашњег канцелара Себастијана Курца.

Курцова конзервативна Аустријска народна странка (ОВП) важи за фаворита на сутрашњим изборима, али за сада није јасно да ли ће се он опредијелити да обнови коалицију с крајње десном Слободарском партијом Аустрије (ФПО), због које је пала његова влада, или ће потражити нове партнере.

Од прољећне драме и пада владе ОВП и ФПО земљом с 8,8 милиона људи управља непартијска привремена администрација канцеларке Брижит Биерлејн, некадашње челнице највишег суда у Аустрији.

Избори ће бити и тест да ли се националистичка ФПО опоравила од скандала због којег је с њеног чела послије 14 година отишао вицеканцелар Курцове владе Хајнц-Кристијан Штрахе.

Штрахе је поднио оставку послије објављивања видео снимка с Ибице на којем се види како он наводној руској предузетници нуди приступ јавним фондовима уколико купи већински дио аустријског листа Кронен Цајтунг и подржи његову партију. Због “афере Ибица” Курц је раскинуо коалицију са Штрахеовом ФПО, послије чега су се друге странке удружиле и у парламенту изгласале неповјерење канцелару.

Четири мјесеца касније, анкете дају велику предност Курцовој ОВП, странци десног центра, док се ФПО бори за друго мјесто са Социјалдемократском партијом Аустрије (СПО). Социјалдемократе су предводиле многе коалиционе владе послије Другог свјетског рата, али сада, под вођством Памеле Ренди-Вагнер, не стоје добро као некад.

Према недавним анкетама, Курцова ОВП има подршку 33-34 одсто бирача, док су и социјалдемократе и ФПО измедју 20 и 23 одсто. Зелени, који на прошлим изборима нису прешли цензус, могу да рачунају на 11 до 13 одсто, док либералну странку НЕОС подржава око осам одсто бирача.

На изборима одржаним у октобру 2017. године, ОВП је добила 31,5 одсто гласова, СПО 26,9 одсто, а ФПО 26 одсто. Иако дјелује да је ФПО изгубила дио бирачког тијела послије “афере Ибица”, она и даље ужива подршку знатног броја бирача.

Курц ће послије избора вјероватно моћи да бира између више потенцијалних партнера, због чега коалиција на чијем би челу био било ко осим њега није изгледна.

Медјутим, 33-годишњи Курц, који је канцелар постао послије избора 2017. године, када је кампању усмјерио на ограничавање миграција, тврди да очекује неизвјеснији исход избора него што анкете предвиђају и наводи да на сутрашњем гласању “није довољно бити први”.

– Гарантујем вам, када буде постојала већина против нас, та већина ће бити искоришћена – рекао је Курц.

ФПО, коју сада предводи 48-годишњи Норберт Хофер, радо би поново ушла у владу са ОВП. Курц говори позитивно о Хоферу, чија је реторика релативно умјерена, али би обнову коалиције двије странке могао да закомпликује анимозитет конзервативаца и тврдокорног лидера ФПО у парламенту Херберта Кикла, министра унутрашњих послова у Курцовој влади.

Аналитичар Томас Хофер наводи да би Курц у изборној ноћи могао да се суочи “с избором између куге, колере и еболе”.

Једна опција била би коалициона влада ОВП и ФПО, друга могућност је трочлана коалиција ОВП, Зелених и странке НЕОС, а није искључена ни “велика коалиција” конзервативаца и социјалдемократа, која је владала Аустријом у највећем дијелу послијератног периода, додаје Хофер.

Курц је 2017. допринио окончању “велике коалиције” предвођене социјалдемократама, па би формирањем нове заправо поништио причу о промени која му је у основи донијела популарност, оцјењује Хофер.

Сам Курц је отвореним оставио све опције, рекавши за ОРФ да би “свака демократски изабрана странка могла да буде у влади”.

– Моја омиљена опција је да формирам коалицију која ради добро за Аустрију, с којом можемо да наставимо путем промјена, спроведемо неопходне реформе, у којој се не споримо и радимо за земљу – рекао је Курц.

Фаворит за мјесто канцелара је додао да је “мањинска влада такође опција”, ако стабилна коалиција не буде могућа.