Фото: Мухаммад Садиq/ЕПА

Данас се у Авганистану одржавају предсједнички избори, а од раног јутра широм земље забиљежено је неколико крвавих напада, укључујући и бомбашки напад у којем је повријеђено 15 особа.

“У току је окршај”

Почетак гласања у Авганистану обиљежили су напади. Званичници сјеверног дијела Авганистана саопштили су да су побуњеници испалили пројектиле из минобацача на град Кундуз у покушају да спријече гласање.

Гулам Рабани Рабани, члан савјета провинције Кундуз, рекао је да су талибани на двије локације ван града напали припаднике авганистанских снага безбједности и да је у току окршај. Рабани је навео да има жртава, али није могао да прецизира колико пошто су телекомуникационе мреже повремено у прекиду.

Циљ напада је да се “људи заплаше и да се приморају да остану код куће и не изађу на изборе”, рекао је Рабани, преноси АП. Излазност у Кундузу ће највјероватније бити ниска с обзиром на насиље, додао је он.

Бомбашки напад

Претходно је најмање 15 особа рањено у бомбашком нападу на џамију у Кандахару. Како преноси АП, на том мјесту налази се гласачко мјесто. Експлозија је одјекнула само сат времена након што су гласачи почели да се окупљају на биралишту.

Љекар из кандахарске болнице је рекао да су међу повријеђенима полицајац, неколико изборних званичника и Авганистанци који су дошли да гласају. Према његовим ријечима, три рањене особе су у критичном стању.

Талибани затворили петину гласачких мјеста?

Званичници авганистанске Независне изборне комисије немају контакт са 910 од 4.942 гласачка центра широм земље, у којој се данас одржавају предсједнички избори.

– Послали смо материјал у 4.942 центра, а добили смо извјештаје да је само 4.041 отворен – изјавио је у Кабулу Хава Алам Нуристани, шеф изборне комисије.

Други званичник комисије је рекао да нема контакта са 901 гласачким центром, преноси Ројтерс, додајући да за сада није јасно да ли се тамо уопште гласа, или су затворени због пријетњи талибана.

Атмосфера страха

Предсједнички избори у Авганистану одржавају се у атмосфери несигурности и страха од напада талибана, који су запријетили да ће насиљем одвратити грађане од изласка на биралишта.

Право гласа има око 9,6 милиона Авганистанаца који ће бирати између 18 кандидата од којих се заправо само шест сматра озбиљним.

Фаворити су актуелни предсједник Ашраф Гани и председник Извшног вијећа Абдулах Абдулах који каже за АП да страхује од изборних манипулација. Њих двојица дијеле власт већ пет година у влади националног јединства, насталој послије избора 2014. које су обиљежиле оптужбе за превару и корупцију.

Према најавама, због данашњих избора ангажовано је 100.000 припадника снага безбједност, наводи Ројтерс. Међутим, у областима гдје се не може гарантовати сигурност због пријетњи талибана, више стотина биралишта је остала затворена.

Пријетећи нападима, радикални Талибани позвали су грађане да остану код својих кућа како “не би били повријеђени”.

У интервјуу за АП, министар унутрашњих послова Масуд Андараби рекао је да се план о безбједносним мјерама током избора прави више од осам мјесеци.

Испред сваког од скоро 30.000 бирачких мјеста у земљи, успостављена су три различита кордона безбједносних снага. Прва два безбједносна прстена најближе биралишту чине полицајци и обавјештајци, а у трећем кругу су припадници авганистанске војске.

Прелиминарни резултати не очекују се прије 17. октора, а коначни не прије 7. новембра. Ако ниједан кандидат не освоји 51 одсто гласова, други круг биће одржан за двије недјеље.