Иако смо овог лета очекивали успехе у неким другим спортовима, када је репрезентација у питању, одбојка је избила у први план. Србија је покорила Европу у обе конкуренције и одбојкашице и одбојкаши су доказали да је наша земља – земља одбојке!

Изабраници Слободана Ковача, који је непосредно пред почетак такмичења заменио Николу Грбића, протутњали су континенталним шампионатом и до злата дошли без пораза.

Редом су падале Немачка, Словачка, Шпанија, Белгија, Аустрија и Чешка, пре два спектакла у по пет сетова – против Украјине и Француске.

„Орлови“ су се у финалу у Паризу неочекивано састали са селекцијом Словеније, која је најпријатније изненађење Европског првенства, а која је у полуфиналу избацила светског шампиона Пољску.

И у борби за трофеј су почели фуриозно – сервирали су изузетно, блокери су били на веома високом нивоу и стављали су наше момке на муке у готово сваком нападу. Средином сета су се одлепили, да би тај део игре решили у своју корист – 19:25.

Међутим, „плава чета“ се пробудила већ на старту другог, проиграли су Александар Атанасијевић, Срећко Лисинац, Урош Ковачевић и Немања Петрић, па је Србија одговорила истом мером и изједначила на 1-1 у сетовима.

Почетак трећег дела игре био је можда и најквалитетнији – Никола Јововић је хватао све што је стигао у пољу, Марко Подрашчанин се прикључио Лисинцу на мрежи и разлика је почела да расте. Када је Ковачевић решио неколико тешких напада, било је јасно да је трећи сет „у џепу“.

Кренули су Словенци силовито, знајући да морају да иду на све или ништа и дошли до два поена предности.

Ипак, то није било довољно да се поремете наши момци, „газили“ су невероватном енергијом и играли један за другога. Све је почело да улази и српски одбојкаши су недуго затим освојили европско злато!

Они су се тако придружили женској репрезентацији, која је пре неколико недеља одбранила европски трон у Анкари. Златне девојке су у финалном сусрету савладале домаћина Турску у Анкари, након велике драме и пет сетова – 21:25, 25:21, 25:21, 22:25, 15:13.

Екипа коју годинама са великим успехом води селектор Зоран Терзић, комплетирала је потпуну доминацију, јер је претходно дошла и до светске титуле.

Србија је шампионат завршила без иједног пораза, а ова генерација наших одбојкашица играла је финала на трећем великом такмичењу у низу (претходно и на Олимпијским играма 2016. у Рио де Жанеиру).

Управо ће највећа смотра светског спорта бити следећи велики турнир на којем ће одбојкаши и одбојкашице бити једни од главних адута Србије за најсјајнија одличја.

„Ово ће нам бити четврте Игре заредом. Пре 15-20 година то је био сан свих нас да уопште одемо на Олимпијске игре. Сада идемо четврти пут заредом. Сигурно је то велики успех“, рекао је недавно Терзић.

„Орлови“ ће бити и фаворити да на врху постоља смене Бразилце, док ће девојке највећег супарника имати у репрезентацији Кине, која је добру форму потврдила и сада, одбраном трофеја у Светском купу.

Игре у Токију на програму су од 24. јула до 9. августа 2020, а ми свакако имамо велико право да се надамо успесима у „земљи излазећег сунца“.

Србија је дефинитивно земља одбојке!