Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је јуче Свету архијерејску литругију у Манастиру Пресвете Богородице у Kнежини код Сокоца чијем је братству поручио да се умножи и да ова светиња на Романији постане духовна оаза гђе ће се вјерници редовно окупљати.

Митрополит Хризостом је у бесједи подсјетио вјернике на двије највеће Божије заповијести да човјек љуби Гопода Бога свога свим срцем својим, а ближњега као себе самога.

Он је истакао да су Срби често пута губили компас и тражили оно што је допадљиво, што нестаје, пропада, што се губи, док су свети преци од Светог Саве до данас увијек тражили само Господа.

Према ријечима митрополита, небеско царство је сам Господ и да са њиме треба бити једно.

Митрополит Хризостом је пожелио да манастир доживи све оно што је и било замишљено и да се прочује како на Романији има једна прекрасна светиња у којој се вјерници редовно окупљају, моле и гдје се шири љубав Божија.

Према прадању, о чему свједоче темељи, у Kнежини је први храм изграђен 1371. године, а садашња црква 1962. године. Она је подигнута на темељима раније уништене дрвене цркве.

Епископ зворничко-тузлански Василије прогласио је 1989. цркву у Kнежини манастиром Пресвете Богородице – метох манастира Хиландар. Манастирска црква је посвећена цару Kонстантину и царици Јелени.

Одлуком Светог архијерејског сабора Српске православне цркве 16. маја ове године манастир у Kнежини прелази из Епархије зворничко-тузланске у састав Митрополије дабробосанске.