Уважени суграђани,

вјерујем да сте се сада увјерили да смо озбиљни када је у питању сређивање инфраструктуре у Сокоцу. Мислим да након што сте погледали представљање идејног рјешења за Градску кућу, младог архитекте Новице Мотике, заиста можете и да замислите једно такво здање у нашем Сокоцу.

Можда је неко од вас то другачије замишљао, можда неко има друге идеје и визију како би требало да изгледа. То је и пожељено и лијепо. Сматрам да је важно да имамо ово идејно рјешење као параметар, као нешто са чим ћемо упоређивати наше идеје и виђења иако нисмо архитекте, нисмо награђивани и недавно одликовани као господин Мотика, а и немамо ту стручност да разликујемо стилове и периоде. Но можемо и свакако требамо да искажемо свој суд. Такође ово је прилика и другим архитектама, који имају жељу да наш Соколац буде и љепши и бољи и уређенији, да супроставе своје идеје и планове, плановима и идејама господина Мотике.

Информације о томе шта би требало да садржи једна Градска кућа у Сокоцу лако је пронаћи.

Нико не може порећи да сам о плановима ове општинске власти када је у питању инфраструктура говорио и писао у више наврата. Понављао сам да поред спортских садржаја морамо да средимо инфратруктуру за културне установе. Морамо обновити биоскоп, позоришну салу. Наша библиотека иде ка вијеку постојања. Те и такве институције морамо да сачувамо, а неке, попут Музеја Гласинца и Романије и да створимо. О важности таквог посла не морам ни говорити, сигуран сам да смо у томе јединствени.

Радили смо на откупу земљишта, на којем се некада налазио Хотел “Романија”, као и земљиште у непосредној близини и о томе смо благовремено информисали јавност. Јасно смо говорили о идеји да ту буде трг и центар наше општине. Због тога сам са задовољством јавности представио планове о изградњи једног свеобухватног здања у које би могло да се смјести већина институција од изузетне важности за нашу општину, као и сама општинска администрација. О томе сам говорио у свом говору за Дан и славу општине, поновио сам то и у интервјуима, како поводом Илиндана, тако и током других прилика.

Сви људи од струке и знања који желе да оставе неку задужбину или нешто попут задужбине у свом крају и више су него добродошли. Поносан сам на то што је овај млади човјек Новица Мотика, аутор Споменика у Старом Броду урадио идејно рјешење и за нашу градску кућу. Као што сви треба да будемо поносни и на нашег суграђанина Жарка Ћајића чији је идејни пројекат реконструкције стадиона “Рајко Митић” у Београду добио једну од три награде. Не треба да заборавим ни суграђанку Тијану Витомир која као сувласник архитектонског судија у Београду иза себе има завршене бројне пројекте.

Сви они али и многи други имају прилику да понуде своје идеје и планове за сређивање наше инфаструктуре. Да дају своје виђење реконструкције стадиона “Бара”. У плану је изградња још једне трибине, те покривање и сређивање постојеће. Како би добили један модеран и сређен стадион прије свега за атлетику, али и за друге спортове. Потом зашто не и проширење и модернизовање дворане. Наравно ту је и трг и градска кућа и много тога другог.

Соколац је наш заједнички именитељ и љубав према завичају је дио нашег кућног васпитања, зашто не би заједно учинили живот овдје и љепшим и бољим.

Начелник општине Соколац
Милован Бјелица