Да би се дуже живело, важна је физичка активност. За оне који нису љубитељи вежбања, добра вест је да нису потребни сати напора и знојења.

Довољно је, кажу стручњаци Шведске школе спорта и здравља у Стокхолму, свакодневној дневној рутини додати кратку активност.

Проучавајући током две деценије 316.000 одраслих особа, старости од 18 до 74 године, показало се да позитивно дејство рекреације не зависи од година или пола испитаника.

Довољне су и релативно мале промене у животним навикама – рецимо одлазак на посао бициклом уместо аутомобилом или пењање степеницама уместо лифтом.

Као први корак ка редовном вежбању најефикасније се показало пешачење, на пример, од куће до посла. Или бар скраћивање вожње, односно излазак из аутобуса неколико станица раније, како би се остатак пута прешао пешице.

Ходање на кратким релацијама, до пет километара, осигурава минимум 30 минута вежбања дневно, што је у складу с препорукама Светске здравствене организације. Студије су доказале да људи који брзо ходају најмање 25 минута на дан могу очекивати да ће просечно живети дуже три до седам година.