Омладинско удружење „Аксиом“ из Источне Илиџе ускоро ће у Источном Сарајеву организовати ревију на којој ће бити представљене по четири реконструисане старе народне ношње из БиХ, Србије и Хрватске.

Предсједник Омладинског удружења „Аксиом“ Горан Ковачевић рекао је Срни да су ношње, које ће бити представљене у Источном Сарајеву, израђене на основу доступних записа и слика, јер већина није сачувана или се налазе у фундусу музеја.

Ковачевић је истакао да је тим из БиХ одлучио да изради народну ношњу из Осата код Сребренице са фригијском капом рогом, ношњу из Источне Херцеговине са средњовјековном невјестинском круном оврљином, свечану ношњу из Толисе код Брчког и ношњу са Бјелашнице са бијелом ћурдијом и црвеним чембером.

Он је појаснио да су ове ношње изабране јер су неке од њих дјелимично или комплетно нестале, те да у јавности нису представљене више од једног вијека.

„Изради тих народних ношњи претходила је радионица на Требевићу, на којој смо око 50 полазника обучавали традиционалним вјештинама ткања, плетење, веза, чипкарства, те израде накита од традиционалних материјала, чије је познавање било битно за израду ношњи“, појаснио је Ковачевић.

Ковачевић је додао да су у оквиру сваке од ових вјештина рађене по три специфичне технике битне за сваку од земаља учесница.

Ношње су израђене у оквиру европског пројекта „Мејкит њу“ /Маке ит Неw/, који су суфинансирали фонд Креативна Европа и Европска комисија, а чији је носилац Културни центар „Младост“ из Футога у Србији.

Осим „Аксиома“, партнер на пројекту је и Посудионица и радионица народних ношњи из Загреба.

На ревији у Источном Сарајеву ће бити показане ношње које су протеклог викенда представљене на Фестивалу народних ношњи, накита и оглавља „Бисерна грана“ у Новом Саду.

Ковачевић је истакао да је у оквиру пројекта први пут на Балкану осмишљена дјечија игра памћења, инспирисана мотивима народних ношњи, а у току је и развој „Андроид“ апликације која ће корисницима омогућити да постављањем своје фотографије пробају разне народне ношње.

Он је додао да ће путем ове апликације корисници научити како могу правилно да обуку народну ношњу.

Омладинско удружење „Аксиом“ из Источне Илиџе основано је 2013. године и окупља групу волонтера који дјелују на пројектима везаним за културу са акцентом на народној умјетности и традиционалном културном насљеђу.

Удружење је објавило књиге „Фолколорно насљеђе Срба из Брадине“ и „Живот и традиција Срба на Влашићу“, које су производ теренских истраживања.