Председник Србије Александар Вучић изразио је задовољство што је данас могао да разговара са свим учесницима данашње трилатерале.

У Београду је данас одржан трилатерални самит Србије, Турске и Босне и Херцеговине, а српски председник Александар Вучић је домаћин председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану и члановима Председништва БиХ, Жељку Комшићу, Милораду Додику и Шефику Џаферовићу.

Председник Србије Александар Вучић изразио је задовољство што је данас могао да разговара са свим учесницима данашње трилатерале.

“Вама поштовани господине председниче хвала на труду и разумевању. Ердоган је посетом показао колико му је важан регион и наш развој. За нас је велики дан, завршили смо папирологију за ауто-пут и тиме ћемо бити спојени са БиХ. Нећу да говорим од коликог је значаја за трговинску размену. Сви ови пројекти о којима говоримо су они који повезују људе, имали бисмо неупоредиво бољу комуникацију. Спреман сам да увек разговарамо, да не маштамо о томе како ће једни друге да униште, већ како ћемо заједно напредовати”, рекао је Вучић и додао да је уверен да је започет добар посао.

Председник Турске након састанка поздравио је све присутне додавши да је данашњи сусрет био изузетно користан.

“Имаћемо састанак у БиХ па онда у Турској и ми смо одлучни да наставимо са овим сусретима. Они ће зближити и људе и земљу, а најважнија порука са данашњег састанка је то што се размишља о целом региону и проблеми који се морају решити”, рекао је Ердоган.

Турски председник је рекао да ће изградња ауто-пута спајати цео регион и омогућити да људи остају у својим земљама.

Милорад Додик рекао је да је важно очувати мир.

“БиХ није у позицији да брзо решава несугласице унутар земље, али верујемо да ћемо успети у томе. Сложили смо се да састанак трилатерале следеће године буде у Сарајеву, а оне тамо у Турској”, рекао је Додик.

Шефик Џаферовић истакао је да је потребно водити дијалог и интензивнија сарадња између институција БиХ и Србије.

“Пројекат ауто-пута чија ће изградња почети данас веома важан пројекат за цео овај регион”, рекао је Џаферовић.

Жељко Комшић нагласио је да је разговарано о изградњи ауто-пута, могућностима финансирања, као и начину извођења радова.

“Надам се да ће се ови наши сусрети наставити”, рекао је он.

Након заједничког састанка, двојица председника, као и чланови Председништв БиХ положиће данас и камен-темељац за изградњу ауто-пута који би требало да повеже Србију и БиХ. У изградњу ауто-пута биће уложено 250 милиона евра.