Фото: Бојана Марковић

Свјетски дан поште – 9. октобар обиљежила је данас Радна јединица Соколац ЈП „Поште Српске“. Особље је, тим поводом, угостило првачиће из Основне школе „Соколац“, како би их упознали са радом и дражима овог посла и подијелили им слаткише.

Референт за маркетинг Младен Одовић казао је да се на овај дан подиже свијест о важности поште.

Фото: Бојана Марковић

– Поред развоја технологије и напретка у свијету, занимање поштар и уопште писма још увијек постоје. Лијепо је видјети да, посебно за вријеме празника, људи и даље пишу писма, шаљу честитке и разгледнице. Овај значајан дан радници предузећа проводе радно, као и обично, с тим што више указујемо на значај о овој дјелатности, као и на широку доступност за доставе, пошиљке и остало – истакао је Одовић.

Он је подсјетио да пошта у Сокоцу има дугу традицију, још од 1992. године када је основано предузеће ПТТ саобраћаја „Романија“, а да се данас у оквиру РЈ Соколац налази шеснаест пошта, покривајући подручје осам општина источног дијела Српске, и то: Хан Пијесак, Пале, Калиновик, Источно Ново Сарајево, Источни Стари Град, Источна Илиџа Трново и Соколац,.

Фото: Бојана Марковић

Свјетски дан поште обиљежава се широм свијета у знак сјећања на оснивање Свјетског поштанског савеза, једне од најстаријих међународних организација. Наиме, 9.октобра 1874. године представници двадесет двије државе Европе, Америке и Африке у Швајцарској потписали су, тзв. Бернски уговор, којим је установљена прва заједничка конвенција о међународном поштанском саобраћају. То је био и први корак ка остваривању начела универзалности поштанске услуге на јединственом свјетском поштанском територију.

Јелена Маринковић
Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.