Функционер СДС-а Соња Караџић Јовичевић изјавила је данас Срни да Драган Мектић и Небојша Вукановић износе личне, а не ставове СДС-а о Његовој светости патријарху српском Иринеју.

“Не мислим да су им ставови примјерени, иако су лични. СДС је као државотворна странка вратила Српској православној цркви /СПЦ/ заслужено мјесто и значај након 45 година у коме је Црква имала подређен положај у односу на остале вјерске заједнице”, рекла је Јовичевићава.

Она је подсјетила да је СДС вратио вјерунауку у школе и обичаје у српске породице.

“Уколико се жељело коментарисати нешто што се односило на оне којима су уручени оредени СПЦ, могло се урадити мимо Његове светости патријарха српског Иринеја. Одлуке нашег патријарха може коментарисати Синод СПЦ, па тек онда да се ми, евентуално, усудимо да изнесемо неко мишљење које би и тада морало бити са великим опрезом”, рекла је Јовичевићева, подсјетивши да српски народ има највише повјерења у СПЦ.

Вукановић је јуче на свом блогу објавио текст под насловом “Расколник и Јуда српски у мантији” у којем је изнио безобзирне увреде на рачун Његове светости патријарха Иринеја, назвавши га “моралном и људском наказом у мантији у деветој деценији живота”.