Зора Сарић једна је од 340 кадета Полицијске академије Министарства унутрашњих послова Републике Српске који су данас и званично почели полицијску обуку.

Да се бави полицијским позивом каже машта од малена, а посебна јој је част што ће бити дио Минстарства унутрашњих послова.

“Упорност је врлнима јаких људи, прије свега бити оличење Републике Српске, носити униформу овај грб велико је задовољство”, рекла је Зора Сарић.

Селекција је кажу кадети била ригорозна,,али то им је мотив више да се потруде и успјешно заврше обуку која је пред њима. Да би се нашли на мјет кадета већ су морали да проћу разне психофизичке провјере.

“На овај пут сам се одлучио првенствено због љубави према полицијском послу, патриотизму, затим одговорности које овај посао носи са собом”, истакао је Милан Бајић, кадет 7. класе полазника за САЈ-а.

“За овај позив сам се одлучио због љубави према униформи и полицији, а затим и одговорносто коју овај псоао захтијева и дисциплином коју носи са собом”, нагласио је Невен Ћелић, кадет 7. класе полазника за САЈ-а.

Да је велика одговорност али и захтјевна обука пред кадетима поручује и министар Драган Лукач. Од хиљаду и по пријављених прилику да прођу обуку добили су каже они најуспјешнији. Ово је каже Лукач до сада и најбројнија генерација што је доказ да млади људи желе да се баве полицијским пословима.

“Министарство унутрашњих послова има опредјељење да школујемо младе људе који су будућност Републике Српске да би могли да гарантујемо безбједност свим грађанима који живе у Републици Српској, али и свима који дођу у Републику Српску ови млади полицајци када буду на нашим улицама ће гарантовати њихову безбједност“, рекао је Драган Лукач, министар унутрашњих послова у Влади РС.

То што је ова генерација најбројнија доказ је и да Влада Републике Српске не гријеши када улаже у полицију, каже премијер Радован Вишковић. Оружје, униформа, возила обновљени су у МУП-у, али што је најважније побољшан је и материјални статус каже Вишковић. Повећане су плате, али и донесен посебан закона о пензионисању.

“Што значи да Република Српска води рачуна о свом МУП-у и препознаје потребу да наше министаство буде оспособљено и кадровски и свакако да заштити прије свега грађане у Републици Српској и Републику Српску”, нагласио је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Ускоро би и боље услове требало да добију и кадети. План је да на прољеће започне изградња новог објетка Поицијске академије у Центру за обуку у Залужанима. То ће омогућити и да се школује већи број људи, али и да прођу бољу обуку.