Делфини, шимпанзе, слонови, делфини, вране су ретке животињске врсте способне да користе предмете као оруђа. Сада је та прилично ексклузивна листа добила је још једног члана – свиње.

Стручњаци Института за екологију и биодиверзитет у Чилеу и француског Националног института за пољопривредно истраживање приметили су да брадавичасте свиње са Висајских острва користе грану као лопату како би убациле још лишћа, земље и блата у своје брлоге, преноси Национална географија.

Стручњаци су дуже време пратили и посматрали ове свиње како на пролеће припремају своје брлоге за долазак потомства и приметили су да су свиње за две године 11 пут акористиле неке предмете из природе као алатке.

Тим је потом око њихових станишта побацао и неколико спатула, у случају да свињама више одговара та врста оруђа, али су се у највећем броју случајева свиње ипак држале грања, игноришући алатљике.

Стручњаци сматрају да је коришћење оруђа резултат адаптивне интелигенције и друштвеног учења.

„Свиње су паметне, веома друштвене и воле да манипулишу предметима. Осим тога, сваштоједи су тако да природно морају да баратају са великим бројем јестивих ствари. Све су то околности у којима коришћење оруђа помаже“, навели су стручњаци.

За сада, ипак. ниједна свиња није примећена како користи електричне апарате па је, бар још мало. „Животињска фарма“ и даље само фикција.