Прослављени српски режисер Емир Кустурица оцијенио је да је Нобелова награда за књижевност коју је добио аустријски писац Петер Хандке велика ствар за књижевност и праведан избор.

-Хандке је човјек чија је политичка борба била наставак његове литературе која се бавила скривеним садржајима људске егзистенције, аутсајдерима који су били и остали привржени правди-, рекао је Кустурица за „Вечерње новости“.

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић сматра да је Петер Хандке Нобелову награду добио заслужено, али са закашњењем.

-Његово књижевно дело обележило је глобално и крај 20. и почетак 21. века. Нобелова награда је према мишљењу многих релевантних стручњака из те области, морала одавно да му припадне, али је политика умешала прсте. Њему награда долази релативно касно, али апсолутно залужено-, рекао је Вукосављевић за РТС.

Вукосављевић, који је Хандкеу прошле године приликом његове посјете Србији, уручио међународну књижевну награду „Милован Видаковић“ у Новом саду, подсјетио је да је Петер Хандке велики пријатељ Србије.

-Био је на страни Србије и српског народа када нам је било тешко у изразито тешким тренуцима у новом добу. Због својих ставова Хандке је био мета напада и оспоравања-, рекао је Вукосављевић.

Он је напоменуо да су Хандкеове представе биле скинуте са репертоара чувеног француског позоришта Комеди франсес почетком 21. вијека због његових политичких ставова, што је велика срамота за француску културу и за комплетну европску културну јавност.

Шведска краљевска академија додијелила је јуче Петеру Хандкеу овогодишњу Нобелову награду за књижевност због, како су навели, утицајног рада који са лингвистичком генијалношћу истражује периферију и посебност људског постојања.

Хандке је познат по својој подршци Србији и Србима и ставу да кривицу за рат не треба сваљивати на српску страну. Због ових ставова је постао „отпадник“ свјетске интелектуалне заједнице.

Хандке је у знак протеста против НАТО бомбардовања СР Југославије вратио Бихнерову награду вриједну 50.000 евра, а од њемачког министра захтијевао да му врати све његове књиге.

„Спутњик“ подсјећа да је долазио у Србију на Косово и Метохију и тражио пријатеље у Ораховцу и Великој Хочи, те да се јавно и оштрицом ријечи противио једнострано проглашеној независности Косова, тврдећи да се држава не може градити на мржњи.

Петер Хандке је један од најсвестранијих и најплодоноснијих писаца њемачког говорног подручја. Написао је стотињак књига које укључују романе, драме, збирке пјесама, филмске сценарије.

Добитник је бројних награда – Кафкине, Шилерове, Ибзенове, као и признања „Томас Ман“ и „Милован Видаковић“.