Предузеће „Топлана“ у Источном Новом Сарајеву данас ће почети испоруку топлотне енергије корисницима, рекао је директор овог предузећа Бојан Лубура.

Он каже да ће цијена гријања бити на прошлогодишњем нивоу, па ће домаћинства и даље током 12 мјесеци плаћати 1,47 КМ по квадрату са ПДВ-ом, а пословни субјекти 2,81 КМ.

Лубура је рекао да је обезбјеђен енергент за предстојећу грејну сезону и да су испуњени сви технички услови који ће задовољити потребе корисника.

-Планирамо да већ наредне године из Швајцарске набавимо комбиноване котлове на лож уље и плин који ће имати већу искориштеност енергента, тако да ће и цијена гријања бити нижа-, рекао је Лубура.

Он је објаснио да су котлови, које планирају купити кредитним задужењем, стари три сезоне и да су успјели до њих да дођу због измјештања једног угашеног постројења у Швајцарској.

-Кредитно задужење неће бити велико, а тачан износ биће познат након израде комплетног пројекта нове котловнице, али мислим да ће ова инвестиција износити око 500.000 КМ-, истакао је Лубура.

Он је навео да су садашња постројења „Топлане“ стара 43 године, а да је фабрика која је произвела котлове угашена 1983. године.