Фото: ОЦ "Јахорина"

Председник Савеза новинара Русије Владимир Соловјов рекао је да Република Српска пружа велике могућности руским туристима, посебно скијашима, и истакао да је најважније што ту живи пријатељски српски народ, који је увек имао добре односе са Русима.

– Вреди посетити ове градове, планине, језера, пробати домаћу кухињу, невероватно укусну и веома јефтину – рекао је за „Руску газету“ Соловјов, који је радио више од 10 година као дописник на Балкану.

Лист подсећа на апел светски познатог режисера Емира Кустурице упућен Русима: „Путујте где сте вољени – у Републику Српску“, што је подржао и Соловјов, који је посетио БиХ у оквиру делегације представника медија из Руске Федерације.

– На олимпијској планини Јахорини изграђене су изненађујуће лепе нове хотелске зграде, жичаре. Све је овде врло приступачно и јефтино, а, што је најважније, овде је пријатељски српски народ који је увек имао добре односе са Русима, навео је Соловјов.

Укратко, каже он, ова земља има велике изгледе да руски туристи дођу и упознају се са њеним лепотама, али, додао је, БиХ, као и њен саставни дио Република Српска, за њих је, за сада, тера инкогнита /непозната земља/.

Према његовим речима, резултати социолошке студије показују да само пет до 10 одсто руских грађана зна за постојање ове земље, што представља прилику да посете ово веома лепо планинско подручје на којем се водио невероватно бруталан рат.

Лист подсећа да се 28 километара од Сарајева /главног града БиХ који је назван „балкански Јерусалим“ јер се ту сусрећу ислам и хришћанство, Исток и Запад/, у Републици Српској налази међународно скијалиште и летовалиште на планини Јахорини, где су 1984. године одржане Зимске олимпијске игре.

У разговору за „Руску газету“ директор Олимпијског центра „Јахорина“ Дејан Љевнаић изразио је заинтересованост за привлачење руских путника у Републику Српску, а посебно на Јахорину, имајући у виду главне конкуретне особености – љубав према Русији и квалитет услуге.

– Непрестано улажемо у развој нових савремених пројеката на Јахорини – рекао је Љевнаић.

Он је представио могућности организовања спортских кампова за спортисте из Руске Федерације, те позвао руске тур-операторе да буду његови гости на Јахорини и упознају њен потенцијал, што би допринело развоју и јачању билатералних веза.

– Ми заиста видимо Русију као братску државу, са којом стално тежимо да проширимо сарадњу, додао је Љевнаић.

Лист подсећа да се у Републици Српској у близини града Добоја у селу Ритешић од 2009. године гради манастирски комплекс Свете Матроне Московске и руско етно-село, а у Бањалуци је прошле године почела изградња руско-српског храма у част Светих царских мученика.

Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов скренуо је пажњу на чињеницу да су „Русија и Балкан раздвојени хиљадама километара, Карпатима и водама древног Дунава, а опет, невидљиви, али снажни мост пријатељства, вековима је повезивао ове народе.

Иванцов је нагласио да БиХ и Балкан у целости имају огроман потенцијал за даљи развој верског туризма и да је сигуран да ће га боље информисање о разним верским местима подићи на још виши ниво.

– Посетом светом месту, било да је реч о цркви, џамији, синагоги или будистичком храму, ходочаснику или само туристи који је заинтересован за религију, отварају се нови свет, занимљиве идеје, упознаје традицију других народа, што несумњиво доприноси расту поштовања и међусобног разумевања између људи различитих вера и различитих народа – истакао је Иванцов.