Повећања плата у Републици Српској сљедеће године ће бити, каже министар финаснија Републике Српске. За колико тачно, још не знамо, каже Зора Видовић и наглашава да се у Влади ради на програму економских реформи за сљедећу годину.

„Мислимо да ће бити повећања плата и радимо на томе, иммао одређене прорачуне, који говоре отприлике колико је то повећање буџета за идућу годину“, каже Зора Видовић, министар финансија Републике Српске.

У преговре о повећању плата кренули су и Синдикат образовања, науке и културе РС и Министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво. Двије стране обавиле су први разговор договорили принципе рада и кажу да ће у наредном периоду интензирвно сарађивати, преговарати и тражити најбоља рјешења.

„А то је принцип да ће се повећање плата кретати кроз измјену платних коефицијената. Дакле, не долази до повећања цијене рада него, платних коефицијената. Они ће се кретати у прогресивном смислу да ће они који имају њанижа примања добити највеће повећање, они који имају највиша примања добиће ниже повећање плата. То је оквир у коме се ми крећемо“, каже Срђан Рајчевић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво.

„Претпостављам да ће од 1. јануара, најаве су да ће од првог јануара закони бити и да ће то све важити од првог јанаура“, каже Драган Гњатић, предсједник синдиката ОНК.

Формирани су и координациони одбори виског образовања за универзитете у источном Сарајеву и у Бањалуци, који ће преговарати са послодавцем. Из Синдиката поручују да се надају да ће бити испоштован меморандум који је потписан са Владом Републике Српске, о изједначавању коефицијената запослених у образовању са осталим корисницима буџета.