Јапански гигант је значајно инвестирао у свог градског малишана, који је најпродаванији Тоyотин модел у Европи.

Четврта генерација је дизајнирана на Старом континенту, са фокусом на европске купце, а наставиће да се производи у погону у француском Валенсијену. Ипак, први пут ће Тоyота користити име Yарис глобално, као са Цороллом.

Дизајнерски нови Yарис је “стиснутији” и “агилнији” од претходника без МПВ линија и 20 килограма лакши.

Нова ГА-Б платформа је смањила висину крова за 40 милиметара, али из Тоyоте тврде да то није значајно утицало на губитак простора за главу.

Yарис је 50 мм шири, са 60 мм ширим трагом, док је међуосовинско растојање повећано за 50 мм што се одразило на путнички простор.

Ипак, нови модел је дужи од претходника за само пет милиметара, што значи да је и даље испод четири метра дужине уз унапређено градско маневрисање.

Из компаније наводе да је кабина направљена на принципу “руке на волану, поглед на путу”, са минималистичком контролном таблом у “бинокуларном” стилу и мултимедијалним екраном позиционираним у линији возачевих очију.

Позиција сједења возача је побољшана, са 3,6 цм нижом тачком кука у односу на претходну генерацију и пространијим сједиштем, подесивим воланом и мање упсравном позицијом сједења.

Yарис стиже са три бензинске погонске јединице, све три троцилиндарске. У основи је 1,0-литарски агрегат са петостепеним мануелним мјењачем.

Већи 1,5-литарски долази са шестостепеним мануелним или ЦВТ аутоматским мјењачем, а ту је и хибридна јединица.

У основи је такође 1,5-литарски агрегат са 80 КС и 140 Нм уз литијум-јонску батерију са ваздушним хлађењем.