Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Милан Тегелтија оцијенио је да се притисцима на ВСТС покушава успоставити контрола над овом институцијом и цијелим правосудним системом, како би био кориштен за политичку принуду или пријетњу.

Тегелтија је навео да је очигледно да ВСТС од краја 2016. године и избора предсједника Суда БиХ трпи снажне притиске и ударе, те да се тако покушавају дискредитовати како чланови, тако и комплетан ВСТС.

– У ствари се ради о ударима којима се покушава успоставити контрола над ВСТС-ом и цијелим правосудним системом, како би се могао користити за политичку принуду или пријетње на политичкој сцени у БиХ – рекао је Тегелтија за Глас Српске.

Он је подсјетио да се у декларацији СДА као програмски циљ поставља реформа ВСТС, којем се на терет ставља “оптуживање бошњачких генерала” и “тренд уклањања Бошњака са руководећих позиција у правосуђу”.

Према његовим ријечима, у ту сврху користе се политички контролисани и усмјерени медији који скоро на свакодневној бази избацују понеку квазиаферу у правосуђу да би се створила слика о ВСТС као органу који је некомпетентан и који треба мијењати.

– У том контексту треба посматрати све овакве покушаје кроз различите изјаве и натписе о фабрикованим аферама у правосуђу. Нажалост, такав приступ наишао је на плодно тло и сада имамо ситуацију у којој ми свакодневно нешто морамо да објашњавамо, демантујемо и слично – навео је Тегелтија.

Он је изразио увјерење да је довољно велики број паметних људи који су у стању да препознају и адекватно одговоре на овакву кампању, која за крајњи циљ има правосуђе као политички алат за рјешавање политичких проблема у БиХ.