Египатско министарство за антиквитете објавило је детаље о 30 древних саркофага који су недавно откривени у граду Луксор.

Генерални секретар Врховног савјета за антиквитете Мостафа Вазири, рекао је новинарима да су ковчези са натписима и сликама пронађени у некрополи Асасиф на западној обали ријеке Нил, у близини Луксора.

Он је навео да су саркофази били намијењени мушкарцима, женама и дјеци из 22. династије (945-715 п. н. е.), а један свештеник их је открио и сакрио због страха да не буду опљачкани. Ковчези су били поређани у два реда, а горњи је био попречно постављен у односу на доњи.

Египат жели да привуче пажњу јавности својим археолошким открићима у нади да ће оживејти туристички сектор, који је тешко погођен немирима након промјене власти 2011. године.

Већина гробница у Асасифу, који је близу Долине краљева, потиче из касног раздобља (664 – 332 п. н. е.) старог Египта.

Ту су и гробнице из раније 18. династије (1 550 – 1 292 п. н. е.), која је била прва у склопу Новог краљевства. У Долини краљева пронађене су гробнице познатих фараона Ахмосеа, Хатшепсута, Тутмосиса ИИИ, Аменхотепа ИИИ, Екнатона и Тутанкамона.

Прошле недјеље министарство за антквитете је објавило да су археолози открили древно “индустријско подручје” у Луксоровој западној долини.