Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

Члан Главног одбора ПДП, Милко Грмуша, изјавио је данас да Европска унија у овом тренутку није у стању да ефикасно доноси одлуке којима би заштитила саму себе, а камоли земље западног Балкана, те да је због тога неопходно да политички представници Републике Српске учине све што је у њиховој моћи како би се онемогућило одлагање нуклеарног отпада у непосредној близини Новог Града и спријечила еколошка катастрофа у најави.

– Сасвим је јасно да стара правила више не важе. Језик који данашњи европски политичари разумију очигледно је само језик силе. У том смислу, мислим да политички представници Републике Српске на свим нивоима морају да учине све што је у њиховој моћи како би се на увоз хрватских производа у БиХ увеле царине од 300% – рекао је Грмуша.

Додаје да, “ако су привремене институције у Приштини могле једнострано да сруше ЦЕФТА споразум због интерних политичких размирица, без било каквих посљедица, онда Република Српска и БиХ имају пуно право да учине све што је у њиховој објективној моћи како би спријечиле претварање Новог Града и читаве сјеверозападне Републике Српске и БиХ у Чернобил”.

Једини начин

Према његовим ријечима, ово је једини начин да се хрватска влада уразуми и престане са хулиганским понашањем.

– БиХ је прошле године из Хрватске увезла 3,13 милијарде КМ, док је њен извоз у Хрватску износио 1,51 милијарду КМ. Према томе, једини начин да заштитимо своје људе од хрватске еколошке агресије јесте да Загребу годишње одузмемо чистих преко 820 милиона евра. Само тако ће да их заболи, а очигледно је да они само овакав језик разумију. Порука мора да буде оштра, јасна и бескомпромисна: ако нам извезете ваш радиоактивни отпад, више ништа нећете извести – закључио је Грмуша.

Морамо показати карактер

Он је додао да сви представници Републике Српске, а посебно Народна скупштина, морају овај пут да покажу карактер.

– Пељешки мост није српски национални интерес. Здравље наших људи и дигнитет земље јесу. Ако имамо кичму, крајње је вријеме да је покажемо – истакао је Грмуша.