Јутро вам може бити стресно, али постоје начини како га учинити љепшим. Доказано је да постоје ритуали помоћу којих ће ваше јутро савршено започети, а добро расположење ће се наставити током цијелог дана.

Престаните да дријемате

Када вам зазвони аларм одмах устаните, колико год жељели остати у кревету и још мало спавати. Можда ће вам на почетку бити мало теже, али одгађањем ћете омести циклус спавања и биће вам још теже устати.

Немојте беспотребно постављати аларм прерано, већ тачно у вријеме када морате да устанете. Тако нећете моћи одгађати устајање, већ ћете се устати одмах на вријеме.

Устаните што раније

Када једном усвојите навику устајања код првог звона аларма, почните га навијати раније. Раније устајање ће вам омогућити миран почетак дана јер ћете знати да имате довољно времена за све.

Досадашња истраживања су показала како раније устајање помаже у одржавању хормонске равнотеже и регулише ослобађање мелатонина, хемијског споја који је заслужан за регулацију спавања и неопходан за уравнотежен биолошки сат.

Вјежбајте

У јутарњим сатима је сасвим довољно вјежбати око 15 минута. То може бити јога, истезање или пјешачење до посла. Вјежба у јутарњим сатима ће, због боље циркулације крви, омогућити да се прије разбудите и имате повећан ниво енергије током цијелог дана.

Вјежба смањује ниво стреса у тијелу, а на тај начин дефинитивно желите започети дан. Једном када почнете вјежбати ујутро, то ће постати неизоставан дио вашег дана.

На празан желудац попијте топлу воду с лимуном

Прво што бисте требали направити када се пробудите јесте попити топлу воду с лимуном. Прије кафе, прије доручка или било чега другога. Истраживања су показала да вода с лимуном повећава дјеловање кофеина. Такође ће хидратизовати ваше тијело и подстаћи рад пробавног система.

Топла вода с лимуном пружа и друге здравствене предности: помаже у одржању здраве тјелесне тежине, повећава апсорпцију хранљивих материја и поспјешује рад лимфног система.

Доручкујте када осјетите глад

Не морате доручковати чим отворите очи. Наравно, бројна истраживања су показала да је доручак оброк којег не бисте требали прескакати. Ваше тијело ће вам дати знак када је вријеме за доручак и немојте га занемарити.

Ако нисте гладни чим се пробудите, немојте очајавати. Важно је да доручкујете у периоду од два сата након устајања јер све више од тога значи да прескачете доручак.

Нису сви јутарњи тип особе

Можда сте ви ноћни тип и нисте расположени за било какве јутарње активности. Но, већина обавеза захтјева рано устајање, стога је потребно прилагодити се том дневном ритму колико год можете.

Истраживања су показала да су заправо сви људи јутарњи типови, али због вишегодишњих навика мисле да нису. Пробајте сваким даном одлазити на спавање мало раније и сваким даном се устаните мало раније. На тај начин ћете се полако привикавати на другачији дневни ритам.