Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

Прошле су двије недјеље од како је премијер РС Радован Вишковић најавио да ће сви директори шумских газдинстава која су у минусу “морати да оду”, а десет губиташа је још увијек у фотељама и нема никавих наговјештаја да би могли бити смијењени.

Све се, подсјећамо, свело на смену в.д. директора шумског газдинства “Вучевица” у Чајничу, једног од најуспјешнијих директора у “Шумама РС”, који је чајничку шумарију извукао из дубоког минуса од 1,4 милиона КМ, те на смјену једног јединог губиташа: донедавног в.д. директора ШГ “Борја” Теслић Мише Стојановића. Очекивано, за њихове насљеднике именовани су кадрови СНСД: Марко Мичевић, односно Стојан Божић.

Након тога, умјесто најављене буре, услиједило је затишје. Чак су и најављене полицијске и инспекцијске контроле на терену, какве су проведене и прије три мјесеца, наводно стопиране у посљедњем тренутку.

– То су рације, које крећу у зору, око пет ујутру и усмјерене су на илегалне пилане и на одвоз дрвних сортимената, односно контролу камиона. Из нама непознатих разлога, то је прије неколико дана највљено, па стопирано – каже извор Српскаинфо из шумарских кругова у источном дијелу Републике Српске.

Гојковић: Биће још кадровских промјена

В.д. генералног директора “Шума РС” Славен Гојковић, међутим, каже да су приче о стопираним рацијама, обичне гласине.

– За те ванредне контроле унапријед не знам ни ја, као диреткор предузећа, па тако нико ни у шумским газдинствима није могао знати да је нека акција планирана, па стопирана. Таквих акција смо већ имали десет од маја до сада и биће их још, а припремају се у строгој тајности у сарадњи за МУП-ом и надлежним министарством, односно инспекцијом – каже Гојковић за Српскаинфо.

Поручује такође да, што се смјена тиче, још ништа није готово, али тврди да је премијер Вишковић, уствари, поручио да ће губиташи “морати да оду до краја године”.

– Неким ћемо директорима, поготово онима који су именовани недавно, дати још мало времена да покушају поправити ситуацију. Међутим, кадровским промјена ће бити још и то ускоро – рекао је Гојковић, али није прецизирао којим се то директорима дрмају фотеље.

Јавности још није познато ни којих је то 11 газдинстава у минусу, али се спекулише се да су на листи губиташа, између осталих, и директори шумарија у Котор Вароши и Дринићу, који су кормило ових газдинстава преузели прије мање од три мјесеца, те руководиоци у Лопарама, Калиновику и Вишеграду.

У руководству “Шума РС” очекују да ће до краја године све шумарије губиташи испливати из минуса. Истовремено, притегли су финансијску дисциплину, па се све шумарије морају придржавати редослиједа у исплати: прво порези, доприноси и накнаде општинама за кориштење шума на њиховом подручју, па тек онда исплате плата.

Марковић: Отимају од радника, да би сачували фотеље

У појединим газдиствима плате касне, али се нико није бунио. Проблем са платама није од јуче, тврди Душан Марковић, предсједник Јединствене удружене синдикалне организације “Шума РС” и додаје да је стварно стање у овом предузећу горе од оног приказаног у “папирима”.

– У неким газдинствима су исплаћене тек јулске палте, али нама је већи проблем што се не поштује цијена рада. Нека су газдинства приказала да су успјешна, а успешни су зато што не закидају на платама, јер их обрачунавају по цијени рада мањој од договорених 130 КМ. Наводно, то се књижи као дуг према радницима, али искуство нам показује да се тај дуг никад не надокнади, него све прође по принципу “ујео вук магарца” – каже Марковић и додаје да су поштенији они директори који су признали губитке, од оних који су уштимовали финансијски извјештај, како би сачували фотеље.