Фото: РТРС

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић изразио је задовољство чињеницом да је седмодневни пожар на Романији локализован и истакао да је овај сервис имао одличну координацију са ватрогасним једницама и цивилном заштитом.

Он је у изјави Срни рекао да су два хеликоптера Републике Српске током два дана гашења ватре на Романији обавила укупно 40 налета и испустила 38 тона воде, те истакао да је понедјељак, 28. октобар, био пресудан јер је тада ватра пријетила да угрози веће површине, али је пожар локализован.

Кустурић је навео да је Хеликоптерски сервис Републике Српске, по позиву из Републичке управе цивилне заштите у недјељу, 27. октобра, одмах реаговао и послао на Пале оба хеликоптера за гашење пожара на Романији.

– Обавили смо извиђање и у понедјељак, 28. октобра, у зору смо почели са гашењем ватре. Тог дана извршен је 31 налет током којих је испуштено тридесетак тона воде – прецизрао је Кустурић.

Он је изразио задовољство чињеницом да је пожар локализован, напомињући да је ријеч о неприступачном терену и да људи нису могли путем да дођу до пожаришта.

Руководилац Службе цивилне заштите општине Пале Драган Елек рекао је јутрос Срни да вишедневни пожар на Романији још није угашен, али да је ватра под контролом и да се не шири према Равној Романији у општини Соколац.

Пожар, који је избио у сриједу, 23. октобра, на Романији изнад Мајдана, на подручју општине Пале, захватио је више од 10 хектара шуме.