Редовно конзумирање авокада може смањити ниво лошег холестерола и побољшати рад кардиоваскуларног система, кажу научници са Пенсилванија стејт универзитета.

Истраживачки тим је спровео истраживање у коме је учествовало 45 људи који имају вишак килограма. Пет недеља волонтери су пратили ефекте једне од три дијете: ниска масноћа, умерена масноћа или умерена масноћа уз конзумацију авокада једном дневно.

Истовремено, друга група учесника обнављала је количину незасићених масних киселина, типичних за авокадо, користећи друге производе са високим садржајем здравих масти.

Након експеримента, истраживачи су измерили ниво липопротеина ниске густине, главног носиоца лошег холестерола. Поред тога, они су анализирали количину оксидованих липопротеина који, према речима аутора, „покрећу реакцију која подстиче развој атеросклерозе“.

Показало се да су након пет недеља дијете са авокадом у трећој групи оба показатеља била значајно нижа него на почетку студије. Поред тога, ови учесници су имали виши ниво лутеина, који има антиоксидативна својства.

„Људи би требало да размотре укључивање авокада у своју исхрану на здрав начин, на пример, у тосту од пшеничног брашна или као сос од поврћа“, предлаже један од аутора студије, професор Пени Крис-Етертон.

„Авокадо садржи читав комплекс хранљивих састојака који су корисни за организам.“

Пени Крис-Етертон је додала да научници морају да наставе са проучавањем својстава ове намирнице.