Сви знају са су три јела главна – доручак, ручак и вечера. Које од њих је најважније? Не постоји јединствено мишљење, свако ставље нешто своје на прво место, према својим погледима. Ипак, ако послушамо народну пословицу, видећемо да је доручак на првом и најважнијем месту.

Доручак поједи сам, каже народна пословица и то није сасвим случајно. Овај оброг је од значаја за укупно здравствено стање организма. Да ли то важи за сваку врсту доручка? Наравно да се односи само на здрав доручак. А који је најздравији доручак? Имамо одговор на ово питање – то је овсена каша.

Шта чини овсену кашу примером здравог доручка?

Док одмарамо роком ноћи, организам нам ради само за одржавање животних функција, али и да би произвео потребну енергију за следећи дан. То претвара метаболизам у једну од енергичних дејности која троши много резеви организма.

Доручак који смањује шећер у крви, холестереол и тежину

Ујутру су телу потребни чисти протеини, калцијум и влакна да би очистили тело од токсина. Одговарајући доручак, који ослобађа тело вишка калорија, осигурава стабилан ниво шећера у крви, топи вишак масноће без препрека, чисти холестерол.

Ако се овај доручак пропусти, као што много људи то ради, то води до повећаног ризика уноса калоричне хране током зана, зато што избегавање доручка води до тога да огладните брже.

Како изгледа најбољи доручак за тело?

Тај доручак треба да садржи овас, који има све потребне састојке за детокс, а осим тога делује и противупално и против рака. Други обавезни састојци су чиа, цимет и сируп за заслађивање како би се избегао шећер.

Они који не воле да доручкују, могу да припреме смути који ће заменити оброк.

Састојци за користан јутарњи смути:

Доручак који смањује шећер у крви, холестереол и тежину

-150-200 г овса

-3-4 супене кашике чие

-2-3 супене кашике нектара од воћа по избору

-1 кашичица цимета

-прстохват соли

-шоља за кафу воде

Припрема:

Воду ставите да проври и у њу додајте цимет да проври, ставите овас и скините са ватре. Треба да одстоји 5-6 минута у врелој води. Воду процедите и све састојке ставите у блендер. Добијени смути конзумирајте одмах.