Ако сте у вези можда ни не схватате да свог патнера највјероватније варате – сваки дан.

А можда и да ваш партнер вара вас. Иако вам тако нешто није ни на крај памети, уз нови појам у љубавним везама, а то је микроварање, прељубу сте изложени, било да сте главни или споредни глумац.

Микроварање је појам за све профињене начине на које можете бити невјерни, а притом с неким ко вам се очито свиђа, не размјењујете тјелесне течности или тепање у касне ноћне сати, послије страственог секса.

Микроварање је низ наизглед малих радњи које указују да је човјек емоционално или физички концентрисан на некога изван своје везе – каже стручњак за дружење Мелание Сцхиллинг за ХуффПост Аустралиа.

Шта је заправо микроварање?

Одговорите на ова питања и сазнајте да ли сте му изложени.

Трудите ли се увијек изгледати лијепо ако знате да ћете наићи на одређену особу?

Јесте ли икада послали бившој љубави поруку подсјећајући је на лијепо вријеме које сте провели заједно?

Имате ли с неким интерне шале или међусобно дајете надимке?

По стручњацима, ако сте одговоритили потврдно, све је то – микроварање.

Наравно да то није све јер се попис „њежности“ наставља. Иако се испочетка то дописивање и тепање чини безазленим, једном када некоме посветите пажњу, а тај неко није ваш партнер, брзо можете из емоционалне афере, која се обично не зауставља, прећи у физички однос. Ипак треба имати на уму да ако сте у озбиљној вези, или браку, односно посвећени односу, то не значи да сте лишени свих емоција. Увијек ћете бити привлачни другим људима, исто као што ће други привлачити и вас, али то кокетирање је природно и безазлен „флерт“ не мора угрозити ваш однос.

Како ћете схватити ако сте прешли границу?

Добар начин да схватите јесте ли прешли границу је да размислите како бисте се осјећали када би и ваш партнер радио исту ствар. Сваки пут кад ћете послати заводљиву поруку некоме ко није ваш партнер, замислите свог партнера како то чита.

Договарате се за пиће након посла? Замислите да ваш партнер стоји поред вас и слуша цијели разговор. Ако се ваш партнер не би слагао с оним што пишете или говорите – немојте то радити.

Шта кад пређете црту?

Ако у неком трену схватите да нешто скривате од партнера, то је знак за узбуну. Једноставно, престаните то радити. Такође, било какво микроварање, без обзира на то колико било безопасно, с бившим партнером или чак и симпатијом из прошлости, није у реду. Јер, ако сте с неким имали романтичну историју, то више није микроварање. То је прељуб и дефинитивно није у реду према вашем садашњем партеру.