Републици Српској и Федерацији БиХ због кише која је падала током ноћи или још пада вози се по мокрим и клизавим коловозима, а возачима из Ауто-мото савеза Републике Српске скрећу пажњу на повремено јаче ударе вјетра на подручју Кнежева.

Из АМС упозоравају да је опрезнија вожња неопоходна на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина, због могућих одрона земље и камења на коловоз.

У току је реконструкција Моста краља Александра Првог Карађорђевића у Зворнику, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Каракај два-Дрињача.

Настављена је реконструкција коловоза на дионици магистралног пута Дрињача-Милићи-Власеница, због чега се саобраћај одвија једном траком.

На дионици магистралног пута Дрињача-Коњевић Поље у току је реконструкција коловоза, због чега се саобраћај одвија једном траком, уз регулацију семафорима.

Због санационих радова на магистралном путу Модрича један-Вукосавље /Јакеш/-Подновље-Шешлије-Јоховац-Руданка-Добој-граница Републике Српске/ФБиХ /Каруша/ најављене су измјене режима саобраћаја, уз постављену сигнализацију.

У току је изградња кружне раскрснице на споју магистралних путева Драготиња-Приједор-Козарац и Козарска Дубица-Приједор, са Улицом 29. новембар у Приједору, због чега се саобраћај одвија успорено, уз привремено постављену сигнализацију.

Деминирање терена изводи се на радилишту “Клакари Доњи 8, 13 и 14”, општина Брод, због чега су привремене обуставе саобраћаја на дионици магистралног пута Брод-Оџак у времену од 8.00 до 15.00 часова, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због изградње мини хидроелектране, на магистралном путу Котор Варош-Ободник измијењен је режим одвијања саобраћаја.

У току је изградња мале хидроелектране “Крупац” на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац-граница Републике Српске /Богатићи, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично једном траком.

На дионици магистралног пута Јоховац-Руданка измијењен је режим у одвијању саобраћаја, због искључивања и укључивања механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута од петље Јоховац до петље Руданка.

У току је постављање интелигентних транспортних система /ИТС/ на ауто-путу Градишка-Бањалука, на локалитету Маховљанске петље, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја, уз привремено постављену сигнализацију.

У току је и постављање наплатних станица “Александровац” и “Нова Топола”, на путевима који се спајају из ових мјеста са ауто-путем.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Због оштећења надвожњака код “НИС петрол” пумпе у Трну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном саобраћајном траком, док теретна возила не саобраћају.

На дијелу регионалних путева Лукавица и Шибошница саобраћај се због радова одвија уз повремене прекиде.

У току су и радови на регионалном путу Шековићи-Цапарде, па се саобраћај одвија наизмјенично једном коловозном траком.

Због клизишта, једном траком наизмјеничним пропуштањем возила саобраћај се одвија на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака, као и Лопаре /Мачковац/-Челић.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због активираног клизишта, одвија једном траком наизмјенично.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици /општина Нови Град/, потпуно је обустављен саобраћај.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На регионалном путу Братунац три-Дрињача у периодима од поноћи до 7.00 и од 16.00 часова до поноћи на снази је забрана саобраћаја за теретна возила укупне масе веће од 3,5 тона и аутобусе класе “М3”, а због санације клизишта.

Ова забрана не односи се на аутобусе “Дринатранса” Зворник, који саобраћају на редовним аутобуским линијама Зелиња-Зворник, Братунац-Полом-Зворник, Братунац-Полом-Бијељина и Полом-Братунац.

АМС Републике Српске и ауто-мото друштва покренули су велику републичку превентивну кампању бесплатне контроле техничке исправности моторних возила под називом “Безбједна вожња у зимским условима 2019.”

Возачи ће моћи да обаве бесплатну контролу техничке исправности возила у кругу АМД “Крајина” у бањалучком насељу Лазарево данас од 9.00 до 14.00 часова.

Циљ кампање јесте повећање укупног степена безбједности у саобраћају и смањење броја саобраћајних незгода које настају због неправилне припреме возила за зимске услове вожње и начина вожње у зимским условима.

Кампања ће трајати до 29. новембра и спроводиће се на подручју 33 локалне заједнице широм Српске, а подршку њеној реализацији пружају Министарство саобраћаја и веза Републике Српске, МУП Републике Српске, Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске и друштвено одговорна компанија “Оптима група”.

АМС Републике Српске обавјештава возаче да је 1. новембра у Србији на свим возилима обавезно посједовање зимске опреме, док је у Републици Српској, односно у БиХ, зимска опрема обавезна од 15. новембра.

На подручју ФБиХ на магистралном путу Зеница-Немила, кроз тунел “Врандук”, током дана саобраћа се двосмјерно од 5.00 до 21.00 час.

У времену од 21.00 до пола сата послије поноћи возила се пропуштају наизмјенично, док је у времену од 0.30 до 5.00 часова саобраћај кроз тунел обустављен.

За вријеме обуставе возила до 7,5 тона укупне масе користе обилазницу кроз насеље Тетово, а возила тежа од 7,5 тона преусмјеравају се на алтернативне правце Добој-Шићки Брод-Сарајево и Жепче-Завидовићи-Олово-Сарајево.

Због санационих радова у тунелу Караула на магистралном путу Кладањ-Олово, саобраћај је обустављен и преусмјерен преко старог превоја Караула.

Од 8.00 до 16.00 часова због асфалтирања обуставља се саобраћај на регионалном путу Бијеле Воде-Шабићи на Бјелашници, а саобраћај се преусмјерава на алтернативне правце.

Спорије због радова саобраћа се и на магистралним путевима Сребреник-Орашје у тунелу Орманица, Дољани-Метковић између граничних прелаза и Кључ-Босански Петровац на превоју Ланиште.

На граничним прелазима у БиХ јутрос нема дужих задржавања.

Због безбједносних разлога обустављен је саобраћај за теретна возила и аутобусе на саобраћајницама према и од моста граничног прелаза Брчко-Гуња.

Возачи који планирају путовање ван граница Републике Српске и БиХ имају могућност да провјере тренутно стање саобраћаја на 11 граничних прелаза – Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај.