Међународни механизам за кривичне судове у Хагу одлучио је да бивши начелник Службе државне безбједности Србије Јовица Станишић (69), који пати од хроничне болести органа за варење (паучитис) и депресије, остане на привременој слободи у Србији до 30. априла 2020. године.

Станишић је на привремену слободу пуштен због болести у љето 2017. године, одмах пошто је почело поновљено суђење по оптужници за злочине у Хрватској и БиХ од 1991. до 1995. године.

У одлуци, објављеној на сајту судског механизма, правног насљедника Хашког трибунала, расправно вијеће саопштило је да је, према ранијим налазима љекара, Станишић „привремено неспособан да путује“.

Судско вијеће је, међутим, назначило и да би се, „како произлази из нових извјештаја љекара, у догледно вријеме могло очекивати да Станишић буде у стању да путује, уколико буде имао адекватне услове“, пренијели су београдски медији.

До краја поновљеног суђења Станишићу и другооптуженом Франку Симатовићу Френкију остаје да се саслушају само свједоци Симатовићеве одбране.

Бивши начелник СДБ Србије Станишић (69) и оперативац те службе Симатовић /69/ оптужени су за прогон, убиства, депортације и присилно премјештање Хрвата и Муслимана у Хрватској и БиХ у периоду од 1991. до 1995. године.

Станишића и Симатовића ухапсиле су и у Хаг изручиле власти Србије у прољеће 2003. године.

Првостепено вијеће Хашког трибунала ослободило је 29. маја 2013. године Станишића и Симатовића кривице по свих пет тачака оптужнице, али је Апелационо вијеће 2015. године поништило ослобађајућу пресуду и наложило да процес буде поновљен.

Поновљено суђење Станишићу и Симатовићу, које је почело 13. јуна 2017. године, посљедњи је хашки процес у којем се утврђује да ли су за злочине у Хрватској и БиХ одговорни званичници Србије.

Пред Хашким трибуналом ниједан државни званичник Србије није био осуђен за те злочине.