У новоизграђеном планинарском дому „Црвене стијене“ на Романији, чланови ПД „Гласинац“ синоћ су обиљежили десетогодишњи јубилеј постојања друштва. У присуству званица и многобројног чланства, обављено је и освећење просторија дома, а прослављена је и крсна слава Свети Димитрије.

Славски обред и освећење дома обавио је јеремонах Андреј Ковачевић, који се овом приликом обратио присутнима.

– Окупили смо се данас на врховима наше Романије, на празник Светог великомученика и побједоносца Димитрија да се сјетимо њега и да прославимо Господа Бога, свим срцем својим и свом душом својом. Романија је опјевана гора, а украшава је један духовна светиња, манастир Св. Георигија, који јој је дао духовни печат. Сада је краси и дом који сте ви овдје подигли уз много љубави и помоћ добрих људи, све у циљу да се у много љета ту сабирамо у славу драгога Господа. Желим да овај дом буде дом вас планинара и сваког другог доброг човјека и путника намјерника, нека буде дом ваше љубави и љубави коју ћете ви пружати према онима који овдје наиђу да се почасте, угосте и окријепе. Такође, да се и сваке наредне године на Св. Димитрија овдје окупимо и прославимо њега као великог угодника Божијег, који је свој живот положио као Христов војник, за хришћанство и православље. Нека је Богом благословена ваша крсна слава и освћење дома и да буде на корист вама и свима, на добро, на дуг живот и многа љета, рекао је јеремонах Андреј у своме обраћању присутнима.

У име ПД „Гласинац“ присутнима се обратио Мирослав Дивчић члан управног одбора друштва ПД „Гласинац“.

– Ово је један веома емотиван дан за наше чланове, јер након десет година постојања и планинарења, дочекали смо да по први пут славу прославимо у просторијама нашег дома. За овакав успјех, поред чланова друштва допринос је дала и наша општина на челу са начелником, која је преопознао да ово није само интерес планинарског друштва, него и цјелокупне локалне заједнице. Мислим да је ово један почетак развоја туризма на Романији, планини која је много пута опјевана, а на којој се врло мало радило. Надам се да ће наш примјер слиједити многе друге инсититуције и приватни сектор који ће овдје улагати, те да ће се и Романија наћи у друштву осталих планина које су много више туристички искориштене попут Бјелашнице, Јахорине и Требевића. Велику заслугу за помоћ у раду планинарског друштва има Град Источно Сарајево, као и привредници са подручја наше општине. Мимо изградње дома, наше друштво је у протеклом периоду посјећивало све манифестације из календара Планинарског савеза Републике Српске. Наша централна манифестација, Успон на највиши врх Романије – Велики Лупоглав сваке године све је масовнија, а надам се да ће у наредним годинама обзиром да смо добили планинарски дом бити још масовнија, и да ће у то вријеме Романија убудуће бити планинарски центар, истакао је Дивчић.

Освећењу просторија Планинарског дома „Црвене стијене“, прослави крсне славе и десетогодишњег јубилеја друштва присуствовао је и начелник општине Соколац Милован Бјелица.

– Желим да свим члановима ПД „Гласинац“ честитам славу и овај велики дан, дан освећења планинарског дома и дан на који се дуго чекало. Иницијатива о изградњи дома на Романији, покренута је прије шест година када је урађен пројекат дома и тада су изливени темељи. Након одређених несугласица око земљишта на коме је првобитно започет објекат, купљено је ново земљиште на коме је на радост свих нас изграђен данашњи планинарски дом. Захваљујући упорности и ентузијазму ваших чланова, рузмјевању локалне заједнице и свих пријатеља друштва данас на Романији имамо објекат који ће служити свим грађанима Сокоца, који су љубитељи природе. Наша општина је увијек отворена за позитивне приче попут ове, а посебно мјесто у стратегији развоја има туризам у коме велики допринос даје ПД „Гласинац“. Сигуран сам да ће Романија у наредном периоду да постане једна туристички атрактивна локација, јер из дана у дан све је више оних који би да инвестирају на овом подручју. Радује ме чињеница да данас поред духовне светиње – манастира Светог Георгија на Романији имамо и један објекат као што је Планинарски дом „Црвене стијене“ по коме ће наша опјевана планина постати препознатљива, рекао је начелник Бјелица.

Присутнима се обратио и замјеник градоначелника Града Источно Сарајево, Данко Вучетић.

– Више од ријечи које изговорисмо, јесте овај прелијепи објекат који је дјело ваших руку. Због тога ви вечерас треба да будете поносни, јер сте урадили нешто што нико прије вас није. Наравно, поносна је и локална заједница. Можда и нисте свјесни свог плоднотворног рада, који је дао један нови тон Романији, отворио је и учинио је препознатљивом у региону. Ви сте освјетлили образ планинарског друштва и оштину Соколац. Град Источно Сарајево и Соколац помагали су и помагаће и даље. Неизмјерно смо вам захвални и док год ми будемо представљали општину Соколац у било којим институцијама и државним органима имаћете свесрдну подршку. Желим вам много успјеха, а нисам нимало скептичан ни када је у питању ваш успјеха, јер сте и до сада много тога урадили за нашу Романију, рекао је Вучетић.

На радост присутних гостију члан планинарског друштва „Гласинац“, књижевник Миланко Боровчанин Ромсок употпунио је славаско вече рецитујући стихове пјесника Радослава Самарџије – Није твоја Романија и једном од својих награђених пјесама – Не дам ништа.

Планинарско друштво “Гласинац” Соколац основано је 29.07.2009 године, а данас окупља близу сто чланова, љубитеља природе и планинарења. Поред освајања планинских врхова у окружењу као што су Требевић, Зеленгора, Цер, Ртањ, чланови Друштва освојили су и највише врхове Црне Горе (Боботов кук на Дурмитору 2523 мнв), Румуније (Молдовеану на Карпатима 2544 мнв), Бугарске и Балкана (Мусала на Рили 2925 мнв), Грчке(Олимп 2917 мнв), БиХ(Маглић 2386 мнв).