Историја Земље је одувијек обликована природним катастрофама, на које, без обзира на свој технолошки напредак, не можемо утицати. Нека су подручја свијета знатно чешће погођена таквим догађајима, а нека од њих могу усмртити на хиљаде људи…

Научници на темељу разних геолошких, метеоролошких и других мјерења предвиђају које би природне катастрофе могле погодити Земљу у блиској будућности.

Велика соларна олуја: До 2025.

Највећа природна катастрофа која ће врло вјероватно погодити Земљу не потиче са наше планете, већ са Сунца. Оно има свој циклус активности – односно периода смањене и појачане активности попут соларних бакљи и Сунчевих пјега, у зависности од самог.

Највећи недавни избој активности забиљежен је у јулу 2012. године, након масовног коронарног избоја (ЦМЕ-а) који је прошао кроз Земљину орбиту и погодио СТЕРЕО-А свемирску станицу.

Током тог избоја, избацују се облаци магнетизоване плазме тешки милијарду тона, а она се понаша као електромагнетни пулс који дјелује на електронику на Земљи. Соларна олуја садржи соларну бакљу, високог нивоа УВ зрачења, енергетске честице које уништавају кључне дијелове сателита и бројне масовне коронарне избоје.

Земља је избјегла катастрофу 2012. године, али научник Пит Рајли након анализе записа соларних олуја из протеклих 50 година, сматра да други пут нећемо бити те среће.

Према његовој анализи, постоји 12 одсто шансе да ће велика соларна олуја погодити Земљу у сљедећих 50 година, а вјероватно је да ће се то догодити до 2025. То ће омести радије, ГПС, сателитску комуникацију и милионе електронских уређаја широм планете, као и узроковати штету од 1 до 2 хиљаде милијарди долара у првој години након удара, а за потпуну санацију биће потребна читава деценија.

Велики потрес у Калифорнији: До 2045.

Велика америчка геолошка студија показала је да постоји велика вјероватноћа од потреса магнитуде веће од осам степени по Рихтеру, који ради штету у кругу од неколико хиљада километара од епицентра те настаје једном у 30 година.

Тог потреса се Американци дуго прибојавају и називају га „Тхе биг оне“. Највјероватније ће потрес кренути из Сан Андреас те уништити све од југа Калифорније до унутрашњости Лос Анђелеса.

Више од 300 свјетских научника направило је „реалан сценарио кризе“ кроз рачунарске пројекције. Предвиђају да ће потрес изазвати попратне таласе који ће путовати брзином од 11.600 км/х те узроковати огромну штету на путевима, кућама, мостовима и зградама.

Влада је уложила више од пет милиона долара у развој система за рано упозорење од земљотреса, а он је данас у стању да изда упозорење тек 10 секунди прије самог потреса. Погледајте симулацију:

Највећи цунами икад – вријеме непознато

Научници са Универзитета Лондон у сарадњи с онима на Универзитету Калифорнија, а на челу с др. Стивеном Вордом предвиђају како ће вулкан Цумбре Виеја на Канарима еруптирати те тако створити највећи цунами у иисторији Земље.

Тврде да је током задњег земљотреса на том подручју дошло до пуцања структуре вулкана, због чега је његова лијева страна потпуно нестабилна. Ако до ерупције дође, узроковаће огромне таласе који ће путовати брзином од 800 км/х те ће унутар неколико сати доћи до обале САД-а, Енглеске, Кариба…

Погледајте како би изгледао такав цунами у Јапану:

Потапање источне обале САД-а: Од 2050 до 2100.

Ураган Сандy који је 2012. године погодио САД врста је олује која погађа једном у 500 година, а права опасност не лежи у таквим олујама, већ у постепеном повећању нивоа мора, тврде научници са Института Вирџинија.

Према опсежној студији, ниво мора дуж источне обале САД-а до од флоридског Кеy Wеста до канадског Неwфоундланда у сталном је повећању од 1987.

Сваке године море се подиже за око 0,3 милиметра, што је пуно више него и до четири пута брже него било гдје другдје на Земљи. Претпоставља се да ће у Нјујорку ниво мора нарасти за 79 цм до 2050. године, због чега ће трећина града бити потопљена, а поплаве ће осим градова уништити и привреду.

Ерупција планине Фуђи

Након што је потрес Тохоку помакао копнену масу Јапана, 20 од укупно 110 активних вулкана у Јапану показали су повећану сеизмичку активност.

Тамошњи водећи стручњаци вјерују да до ерупције може доћи сваког дана, а према калкулацијама Јапан ће имати једну масовну ерупцију сваких 37 година.

На листи активних вулкана је планина Фуђи, највиши вулкан Јапана на 3.773 метара надморске висине. Француски и јапански научници су објавили извјештај према којем је Фуђи један од неколицине вулкана за које су највеће шансе да ће еруптирати. Будући да је удаљен тек око 100 километара од Токија, преноси „Радиосарајево.ба“.

Град ће највјероватније покрити тоне пепела, а биће потребно евакуисати више од 750 хиљада људи.