Ћирилицом пишу: Киргизи, Казаси, Узбеци, Чуваши, Башкири, Кумици, Тувници, Алтајци, Балкарци, Карачајевци, Каракалнаци, Јакути, Хакаси, Шорци и Гагаузи, који броје преко 50 милиона становника!

С обзиром да је ислам раширен на Балкану непосредним дјеловањем Турака, онда је разумљиво да су већини наших људи – ислам и Турци као синоними. Међутим, турских народа има преко 30, од којих трећина нису исламске вјере, већ православне или католичке, а има и будиста (Тувинци), док су Тофалари сачували прастаро шаманство.

Седам турских народа исповиједају православну вјеру, док 17 турских народа, који броје преко 50 милиона становника, пишу ћирилицом!

Ћирилицом пишу: Киргизи, Казаси, Узбеци, Чуваши, Башкири, Кумици, Тувници, Алтајци, Балкарци, Карачајевци, Каракалнаци, Јакути, Хакаси, Шорци и Гагаузи.

Татари су углавном муслимани (сунити) али је једна њихов дио (Нагајбаци) у 17. вијеку прешао на православље. И они пишу ћирилицом!

Туркмени су до 1929. године писали арапаским писмом, затим до 1940. године – латиницом, а од тада – ћирилицом!

Азарбејџанци у Ирану и Ујгури у Кони пишу арапским писмом, док припадници ова два народа који живе у бившим совјетским републикама – пишу ћирилицом!