Фото: ЕПА

Александар Зверев је савладао Рафаела Надала са 6:2, 6:4, па је тако актуелни шампион Завршног турнира одмах послао сурову поруку ривалима. Не само то већ је умногоме закомпликовао живот Надалу и трку за прво место на АТП листи потпуно ставио у руке Новака Ђоковића.

Подјела бодова у Лондону

Али, како? Рачуница је неумољива, а она каже да турнир у Лондону даје брдо АТП бодова. Заиста много јер има неколико мечева мање, али и тек 500 бодова мање него на неком од четири гренд слем турнира.

За сваку победју у групи тенисер добија 200 бодова, са три меча након групне фазе може да догура до 600 бодова. Тиме се уједно пласирао у полуфинале, а ако слави у овом мечу додбија још 400 бодова. За крај, финални меч вреди 500 бодова, колико добија освајач турнира, док финалиста остаје на броју до финала зарађених поена.

Шта се зна послије првог кола?

Након само једног одиграног меча, одлука о првом месту АТП ранг листе је у рукама нашег тенисера. Новак је рутински, силовито славио у првом мечу против Матеа Беретинија са 6:2, 6:1 и уписао 200 поена. Они су се испоставили као злата вриједни, када је Рафа поражен. То значи да од игара Новака зависи ко ће постати први на свету.

Тренутна разлика на АТП листи

АТП листа је иста као и прошлог понедјељка (јер су бодови из Лондона брисани недељу дана раније што је случај само те седмица на АТП туру), а она каже да је разлика између Ђоковића и Надала тек 640 бодова. Трећепласирани Роџер Федерер заостаје више од 2.000 бодова.

1. (2.) Рафаел Надал (Шпанија) 9.585 бодова

2. (1.) Новак Ђоковић (Србија) 8.945

3. Роџер Федерер (Швајцарска) 6.190

Како Новак може до првог мјеста

Прије турнира је било јасно да Новак мора да се нада киксу Рафе. И то само једном једином и српски ас је то дочекао! Наиме, било је потребно да Шпанац испадне у полуфиналу, а Ђоковић освоји турнир (по том сценарију би Новак вјероватно “гађао” да полуфинале игра са Рафом и да у директном дуелу то преломе). Или, још идеалнији сценарио да Надал буде поражен барем једном у групи. То се и десило, па у случају да Новак освоји турнир у Лондону (па чак и да Рафа игра против њега у финалу) биће поново први на АТП ранг листи.

Тиме би изједначио рекорд Пита Сампраса који је шест пута био први на крају календарске године. Новак је тренутно изједначен на другом мјесту са Федерером и Джимијем Конорсом који су то урадили у пет наврата.

АТП листа

1. (2.) Рафаел Надал (Шпанија) 9.585 бодова

2. (1.) Новак Ђоковић (Србија) 8.945

3. Роџер Федерер (Швајцарска) 6.190

4. Данил Медведев (Русија) 5.705

5. Доминик Тим (Аустрија) 5.025

6. (7.) Стефанос Циципас (Грчка) 4.000

7. (6.) Александар Зверев (Немачка) 2.945

8. (9.) Матео Беретини (Италија) 2.670

9. (10.) Роберто Баутиста (Шпанија) 2.540

10. (13.) Гаел Моннфис (Француска) 2.530