У Административном центру Града Источно Сарајево протекле седмице одржано је предавање на тему медијске писмености и дезинформисања.

Имајући у виду хиперпродукцију медија као и информација са којима се грађани свакодневно сусрећу, предавачи су грађане упознали о важностима медијске писмености као и предусловима за разумијевање медијских појава у окружењу који је затрпан дезинформацијама.

Предавачи и организатори семинара су чланови Института за напредно лидерство у политици Ведрана Вујовић и Божидар Новаковић.

„Циљ предавања је да развијемо свијест код грађана о важности медијске писмености, да их научимо како анализирати, вредновати, али и стварати медијске садржаје у различитим облицима.

Кроз ову едукацију грађани ће унаприједити своје вјештине анализирања и вредновања медијских садржаја, а надамо се да ћемо подстаћи и развијање критичког мишљења грађана,“ рекао је Божидар Новаковић.

Ведрана Вујовић каже да нарочито треба обратити пажњу на идентификацију кључних изазова и нацрта политике и професионалне стратегије у овој области.

„Трудимо се да допринесемо и развијању свијести јавности о значају, величини и актуелности задаћа медија и информацијске писмености, провођењу и пласирању информација,“ додаје Вујовићева.

Oчекује се укључивање образовних стручњака, државних институција и јавност у цјелини, како би се дошло со побољшања међународног, регионалног и националног одговора на питања о медијима и медијској писмености, закључци су са одржаног предавања.

Институт за напредно лидерство у политици окупља младе политичке лидере са циљем њиховог повезивања, заједничког рада и интензивирања сарадње на питањима од значаја за државу и регион.