Сви имају лоше дане на послу, али постоје знакови на које запослени морају да обрате пажњу пре него што се лоша недеља у канцеларији претвори у свакодневицу, а учестали стрес угрози њихово здравље.

Иако нам тело шаље знакове за узбуну, некад нисмо склони да их повежемо с послом.

Не можете да заспите

„Често од наших пацијената прво чујемо да пате од непроспаваних ноћи“, рекла је клинички психолог Моника Рејнолдс из Центра за анксиозност и промене понашања у Мариленду и додала:

Људи пријављују како не могу заспати јер им мозак стално ради. Или с друге стране, пробуде се усред ноћи размишљајући о својој листи обавеза. Неколико немирних ноћи није проблем, али ако постане образац, то може бити знак да је посао постао токсичан. Ако је несаница повезана с послом, то је знак да нешто није у равнотежи.

Патите од учесталих главобоља

Ваши мишићи се напињу како би заштитили твоје тело од повреда. Кад радно место видите као опасну зону, према Америчком психолошком удружењу, тело често згрчи мишиће. „Хронична напетост у врату, раменима и глави може бити повезана с мигренама и тензијским главобољама. Стрес ствара физиолошке симптоме, а то се манифестује као бол“, каже она.

Мишићи су вам стално напети

Ако је ваш посао токсичан често имате утисак као да се борите против разјарене дивље мачке. Под претпостављеном претњом, мозак преплави систем адреналином и другим хормонима стреса. „Наш живчани систем у токсичним пословима стално је на рубу“, открива Рејнолдс, те додаје:

„Непрестано ишчекујемо, спремни да реагујемо на непријатног шефа или сарадника.“

Губите интересовање за се*с

Када пословне обавезе преселите и код куће, ваши односи могу да пате. Америчко психолошко удружење напомиње да повећање професионалног стреса код жена може утицати на њихову жељу за репродукцијом, те смањити се*суалну жељу. Код мушкараца, овај хронични стрес може резултирати нижом производњом тестостерона, што заузврат доводи до нижег либида.

„Мора постојати одређена количина опуштености да би се омогућио осећај узбуђења“, казала је Реyнолдс и додала да је ту присутан и фактор времена јер људи кажу да немају довољно времена за се*с. “

Погоршава вам се ментално здравље

Повећани стрес може да погорша постојеће проблеме менталног здравља. „Неко ко већ има одређене проблеме с менталним здрављем у токсичном радном окружењу може само да их продуби“, каже Рејнолдс. Неправда је још један од фактора који може придонети погоршању менталног здравља.

Е. Кевин Келовај, канадски истраживач са катедре за психологију рада на Универзитету Мери, рекао је да неправда на послу може да узрокује стрес који нас обузме у трену. „Неправда је посебно токсичан стрес јер удара у срж онога ко смо“, рекао је и додао:

„Кад се према мени понашате неправедно, нападате моје достојанство као особу – у основи говорећи да не заслужујем поштено поступање или да се третирам исто као и други.“

Осећате константну бол у стомаку

Пробава, затвор или надутост могу бити повезани са стресом јер он утиче на то што црева пробављају и могу променити наше бактерије у цревима, што заузврат утиче на наше расположење.

Због тога се могу појавити грчеви у стомаку када смо узнемирени, рекао је Келовај који је то сам искусио у једном токсичном послу.

„Примећивао да ме сваке недеље поподне боли стомак и то је трајало шест месеци. Није ме симптом већ тајминг (баш кад сам почео размишљати о ономе што сам требао учинити у понедјељак ујутро) упозоравао на везу с послом „, рекао је. „Сви симптоми су нестали кад сам напустио тај посао и започео неки други.

Повећава вам се апетит

Ваш апетит је уско повезан с мозгом. Под акутним стресом, ваш одговор на борбу или бег ослобађа адреналин, говорећи телу да потискује пробаву, те се усредсређује на спасавање нас од уочене опасности, пише у Харвард Хеалтх Леттеру.

Међутим, под дугорочним стресом, надбубрежне жлезде у вашем телу ослобађају и стварају кортизол, хормон који може повећати глад. Кад посао узрокује дуготрајне емоционалне невоље, утеху често проналазимо у храни.

Чешће се разбољевате

Ако сте често прехлађени, размисли како се осећате док радите посао којим се бавите. Поједина истраживања су показала како хронични стрес може угрозити имунолошки систем, чинећи вас осетљивим на болести. Такође, токсични послови могу створити циклус који нас исцрпљује те придонети континуираном осећају умора.