Претрпане женске ташне неприметно доводе до непријатних последица, а да припаднице нежнијег пола тога нису свесне. Ношење тешких, а поготово великих торби, код сваке друге жене изазива одређене болове. Може доћи и до превременог старења, тврди британски физиотерапеут Расел Стокер из Британског удружења киропрактичара, на основу обављених истраживања.

Ношењем тешке торбе тело је принуђено да се прилагођава, а целокупну ситуацију додатно компликују високе потпетице. У таквом положају страдају врат, леђа, руке и колена.

– Врат се нагиње у страну да би се успоставила боља равнотежа, што може да доведе до напетости и упале мишића. Раме на коме се налази торба померено је уназад и више је од другог рамена. Овакав положај утиче на мишиће горњег дела леђа, лопатице и потпорне мишиће кичме, због чега се и они умарају и грче. Како уморан мишић не подупире кичму на правилан начин, долази до погрбљености. Ако се торба носи искључиво на једној страни, може доћи и до иритације нерава, као и до ишијаса – објашњава овај стручњак.

Осим тога, рука у којој је торба остаје статична, што је супротно од уобичајеног махања рукама док се хода. Махање рукама је, заправо, природан начин за одржавање равнотеже. Ако то изостане, особа је нестабилна. Истовремено, због притиска који торба ствара, може да дође до иритације нерава руке, па и хроничног бола. Што је торба тежа већи је притисак на зглобове, а то доводи до њиховог трошења и оптерећивања колена.