Балансирање на једној нози са затвореним очима један је од најјачих индикатора трајања живота једног човека.

Добра равнотежа је јако важна за здравље јер показује потенцијал за деменцију, дужину животног века и свеопште здравственог стања.

Све је почело још 1999. године када је спроведен тест равнотеже над три хиљаде волонтера. Нјегова важност је пак, утврђена много касније.

Истраживачи су тада тражили од учесника да ураде две просте вежбе. Једна се односила на мерење брзине којом могу да устану са столице у једној минути, а друга је била колико дуго могу да стоје на једној нози са затвореним очима.

13 година касније испоставило се да је 177 учесника студије премнуло, од чега 88 од канцера, 47 од кардиоваскуларних болести, а 42 из других разлога.

Показало се да су баш они били ти који нису добро одговорили на тест (издржали су мање од 2 минута на једној нози), те су имали већу вероватноћу да ће изгубити живот у наредних 13 година у односу на оне који су овом положају могли да остану барем десет или више секунди.

Тест устајања са столице је такође био добар показатељ будућег здравља. У овом тесту, учесници су морали да седе на столици без наслона и измере колико пута могу да устану у једној минути. Лјуди који су то урадили више од 36 пута имали су већу вероватноћу да ће остати живи у наредних 13 година од оних који су могли да устану испод 23 пута.

Какве везе тест равнотеже може имати са здрављем?

У овој ситуацији мозак тестира три типа информација како би задржао тело у усправном положају. Једна од њих су поруке које долазе из полукружних канала мозга у унутрашњост уха и обавештавају мозак о стању и положају у којем се налази наша глава.

Мозак такође добија информације од зглобова и мишића како би одржао равнотежу. Осим тога, у зглобовима се налазе посебни сензори који мозгу шаљу сигнале о локацији и кретању и говоре им шта се дешава са нама.

Очи су подједнако важне. Оне дају мозгу слику о томе где су глава и тело у односу на окружење. Кад их затворимо блокирамо ове информације, па је зато неким људима јако тешко да стоје на једној нози.

Испробајте овај тест:

1. Измерите колико пута можете да седнете и устанете са столице у току једног минута (све мање од 23 пута није добро).

2. Измерите колико дуго можете да стојите на једној нози са затвореним очима (мање од 10 секунди није добро, што дуже издржите то боље).