Европски суд за људска права у Стразбуру одбио је тужбу бх. штедиша против Словеније и БиХ за надокнаду новца из штедње у бившој Лјубљанској банци. Тим чином бх. грађани су трајно остали без свог новца.

Словенија је одбила исплатити око 40 милиона КМ без камате, на шта се додаје 47 одсто камата, што је укупно близу 60 милиона КМ колико је неколико хиљада бх. штедишта потраживало на основу штедње у Лјубљанској банци прије рата.

Образложење суда је било кратко, а то је да апеланти нису исцрпили све правне лијекове, а прије свега нису се обратили судовима у Словенији.

Предсједница Удружења штедиша у БиХ Амила Омерсофтић за “Клиx.ба” је рекла да бх. штедише нажалост нису имале новца да ангажују словеначког адвоката у том поступку, а по закону Словеније то је услов за подношење апелације.

“Ми смо тужили и Словенију и БиХ. Нама наша држава БиХ никада није обезбиједила доказе које смо ми могли и требали приложити у Словенији и доказати наша права. БиХ је нама ускратила те податке, а с друге стране наше власти послали су Словенцима наше рачуне и нашу личну документацију, што је Словенија злоупотријебила и одбила је наше захтјеве за поврат штедње”, изјавила је Омерсофтић.

Наглашава да је БиХ продала своје грађане и није их заштитила.

Словенија је одбила да исплати штедњу и онима који су имали тзв. даровне уговоре. Укупно је неколико хиљада грађана БиХ који су остали трајно без своје штедње.

“Европски суд за људска права је утврдио да је наш новац у Словенији, али ми смо остали без њега. То је коначна одлука и више немамо ниједног начина да евентуално добијемо наш новац”, закључила је Омерсофтић.