Небојша Шарановић, српски предузетник и инвеститор, власник кипарске компаније Каппа Стар Лимитед у чијем је власништву неколико компанија у Србији, дао је интервју за хрватске медије, односно Јутарњи лист у коме говори о разлозима због којих се одлучио за куповину Крашових акција и могућем преузимању те компаније.

Шарановић истиче на почетку интервјуа да није желео да се скрива и да потпуно поштује хрватске законе и правила Загребачке берзе. Објаснио је и да купује само у своје име и за свој рачун.

– Низ година послујемо у кондиторској индустрији регије и остварујемо јако добре резултате. Зато редовно пратимо индустрију у овом делу Европе и сматрамо да Краш има велики потенцијал. Он има сјајан бренд, изврсне производе и одличне раднике. Верујемо да има велики потенцијал за даљи раст и развој, а сматрамо да смо због нашег искуства у индустрији добар улагач који може донети додатну вредност. Резултати које смо досада постигли у кондиторској индустрији охрабрују нас да наставимо с инвестицијама – рекао је он између осталог.

Шарановић каже да је до сада уложио у акције Краша преко 45 милиона евра и да је радницима удруженим у Краш ЕСОП понудио 17.444 евра по уделу за њихове властите акције које не котирају на берзи.

– Добили смо писмо радника Краш ЕСОП-а којим нас обавештавају да Месна индустрија Браћа Пивац нуди 50.000 куна (6.709 евра) за један удео у Краш ЕСОП-у. Та понуда се односи на сопствене деонице Краш ЕСОП-а, које не котирају на Загребачкој берзи. Радници су нас, сматрајући да је то мало, позвали да и ми дамо понуду за властите деонице Краш ЕСОП-а, што смо и учинили – рекао је Шарановић за Јутарњи.

Преко Управе Краш ЕСОП-а, како додаје, Каппа Стар је за те деонице понудио 130.000 куна (17.444 евра) по уделу, што је готово два и по пута више од онога што нуди МИ Браћа Пивац.

– Понуду смо упутили поштом јуче ујутро с Кипра – наводи Шарановић.

Поводом примедбе да је цену акције компаније Краш подигао са почетних 400 куна (око 53,7 евра) на садашњих 1.050 куна (141 евро), што многи сматрају прескупим, каже да ту цену сматра фер вредношћу коју мали деоничари и запослени треба да добију.

Српски предузетник, у интервјуу за Јутарњи, такође открива да га је прокуристица Краша Марица Видаковић, када је “Каппа Стар” почео да купује акције, замолила да се састану кад буде у Загребу, али да им се на крају распореди нису ускладили и да до састанка није дошло.

На питање шта ће бити ако не постане већински акционар са уделом изнад 50 посто, одговара да “јако верује у правни систем” Хрватске и да сматра да мањински пакет може бити профитабилан, па је спреман да партиципира у Крашу и с мањинским уделом.

Спекулације у хрватској јавности да би ако постане већински власник Краша преместио производњу у Србију или да би, ако производња остане у Хрватској, отпустио велики број радника, оцењује као злонамерна тумачења и потпуну неистину.

– У каријери сам имао шест фабрика и ниједна никада није премештена нити угашена… Највећа вредност Краша су његови стручњаци и запослени јер, верујте ми, нико други на свету не зна да произведе Бајадеру или Гриоте и друге брендове који се производе у Загребу – рекао је Шарановић у интервјуу за Јутарњи лист.