Руски обавјештајац Георгиј Клебан са снимка је сада ван Србије, рекао је синоћ Реља Жељски, начелник Управе за аналитику БИА.

Жељски је потврдио за РТС и да српске безбједносне службе знају идентитет особе назване „високим званичником са официрским чином“, као и шта је био предмет трговине, али није желио да о томе говори, јер се тиме задире у „осјетљиву територију оперативног прикупљања и анализирања података“.

БИА је раније данас потврдила да је снимак аутентичан. Жељски је рекао да су сцене које се виде на снимку „честе у обавјештајним круговима“ и да домаће обавештајне службе склапају мозаик са свим детаљима у вези са њим.

„Ово је веома реална ситуација и зачудили бисте се колико често се она дешава на улицама Београда и других градова света“, рекао је Жељски, додавши да сцене грљења агента са снимка „нису неочекиване нити спектакуларне“.

Начелник Управе за аналитику БИА навео је и да безбједносне службе сагледавају све аспекте овог случаја, да је врх државе о свему обавјештен и да ће јавности све бити много јасније сутра након сједнице Савјета за националну безбједност.

„Доста знамо о овом случају, и не само о њему“, навео је Жељски.

„Руски обавештајац се понаша природно на овом снимку, а тренутно је ван територије Србије. Овакви односи могу да изгледају овако, а обавештајци могу да буду веома маштовити. Ово је један у низу начина на који раде припадници обавештајних структура и њихових агентурних позиција, да их тако назовемо“, истакао је.

Жељски истиче и да не треба стећи утисак да на подручју Србије дјелује само руска обавјештајна служба, јер је он погрешан, нити да је то „усамљен случај“.

„Напротив, на територији Србије, иако то звучи као теорија завере, тренутно делује велики број обавештајно-безбедносних система, како најмоћнијих земаља света, попут САД, Руске Федерације, Велике Британије и Кине, тако и земаља из окружења попут Хрватске и Албаније, али се ту не завршава тај списак. Ми смо земља која се налази у веома специфичном тренутку, у веома тешким околностима, а наше државно руководство, на челу са председником Вучићем под великим је притиском да одустане од одређених стратешких праваца и курса које је заузело“, каже Жељски.