Фото: Милан Пилиповић/РАС Србија

На већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ саобраћај се одвија по мјестимично мокрим и клизавим коловозима, а из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске скрећу пажњу на маглу у вишим предјелима и у котлинама, те на могућност одрона на дионицама у усјецима и поред камених косина.

Из АМС подсјећају возаче да је на снази законска обавеза посједовања зимске опреме.

На магистралном путу Бијељина-Шепак, у мјесту Патковача, саобраћај се, због радова, одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком.

Због реконструкције Моста краља Александра Првог Карађорђевића у Зворнику, измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Каракај два-Дрињача.

Због санационих радова на магистралном путу Модрича један-Вукосавље /Јакеш/-Подновље-Шешлије-Јоховац-Руданка-Добој-граница Републике Српске/ФБиХ /Каруша/ измијењен је режим одвијања саобраћаја, уз постављену сигнализацију.

На дионици магистралног пута Дрињача-Милићи-Власеница у току је реконструкција коловоза, због чега се саобраћај одвија једном траком, као и на дионици Дрињача-Коњевић Поље.

У току је изградња кружне раскрснице на споју магистралних путева Драготиња-Приједор-Козарац и Козарска Дубица-Приједор, са Улицом 29. новембар у Приједору, због чега се саобраћај одвија успорено, уз привремено постављену сигнализацију.

Због изградње мини хидроелектране, на магистралном путу Котор Варош-Ободник измијењен је режим одвијања саобраћаја.

У току је изградња мале хидроелектране „Крупац“ на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац-граница Републике Српске /Богатићи, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично једном траком.

На дионици магистралног пута Јоховац-Руданка измијењен је режим у одвијању саобраћаја, због искључивања и укључивања механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута од петље Јоховац до петље Руданка.

У току је постављање интелигентних транспортних система /ИТС/ на ауто-путу Градишка-Бањалука, на локалитету Маховљанске петље, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја, уз привремено постављену сигнализацију.

У току је и постављање наплатних станица „Александровац“ и „Нова Топола“, на путевима који се спајају из ових мјеста са ауто-путем.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Због оштећења надвожњака код „НИС петрол“ пумпе у Трну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном саобраћајном траком, док теретна возила не саобраћају.

Деминирање терена изводи се на радилишту „Клакари Доњи 8, 13 и 14“, на подручју општине Брод, због чега долази до привремених обустава саобраћаја на дионици магистралног пута Брод-Оџак у времену од 8.00 до 15.00 часова, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

На дијелу регионалних путева Лукавица и Шибошница саобраћај се због радова одвија уз повремене прекиде.

Због клизишта, једном траком наизмјеничним пропуштањем возила саобраћај се одвија на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака, као и Лопаре /Мачковац/-Челић.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због активираног клизишта, одвија једном траком, наизмјенично.

АМС Републике Српске и ауто-мото друштва покренули су велику републичку превентивну кампању бесплатне контроле техничке исправности возила под називом „Безбједна вожња у зимским условима 2019.“

Возачи могу данас да бесплатно контролишу техничку исправност возила у АМД „Козарска Дубица“ од 9.00 до 11.00 часова и у АМД „Градишка“ од 13.00 до 15.00 часова.

Циљ кампање је повећање укупног степена безбједности у саобраћају и смањење броја саобраћајних незгода које настају због неправилне припреме возила за зимске услове вожње и начина вожње у зимским условима.

Кампања ће трајати до 29. новембра и још ће се спроводити у Источном Сарајеву, Вишеграду, Фочи, Билећи, Гацку и Невесињу.

У АМД Рогатица, Херцеговина /Требиње/, Оптима /Модрича/ и Дервента возачи могу обавити бесплатну контролу возила пред зиму сваким радним даном до 29. новембра.

Подршку реализацији ове кампање пружају Министарство саобраћаја и веза Републике Српске, МУП Републике Српске, Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске и друштвено одговорна компанија „Оптима група“.

Ради организовања јавног скупа-историјског догађаја од републичког значаја „Дан уласка српске војске у Бањалуку 1918. године“, данас ће од 10.00 до 12.30 часова бити обустављен саобраћај на дијелу Улице краља Петра Првог Карађорђевића, од раскрснице са Улицом Вука Караџића и Алеја Светог Саве до раскрснице са Улицом Марије Бурсаћ.

На подручју Федерације БиХ магистралном путу Зеница-Немила, кроз тунел „Врандук“, током дана саобраћа се двосмјерно од 5.00 до 21.00 час.

У времену од 21.00 до пола сата послије поноћи возила се пропуштају наизмјенично, док је у времену од 0.30 до 5.00 часова саобраћај кроз тунел обустављен.

За вријеме обуставе возила до 7,5 тона укупне масе користе обилазницу кроз насеље Тетово, а возила тежа од 7,5 тона преусмјеравају се на алтернативне правце Добој-Шићки Брод-Сарајево и Жепче-Завидовићи-Олово-Сарајево.

Спорије се због радова саобраћа и на магистралним путевима Сребреник-Орашје у тунелу Орманица, Дољани-Метковић између граничних прелаза, Кладањ-Ступари у мјесту Станови и Кључ-Босански Петровац на превоју Ланиште.

Радови су у току на ауто-путу Подлугови-Сарајево сјевер-Лепеница, као и на магистралним путевима Кључ-Босански Петровац /Ланиште/, Јајце-Црна Ријека /Здаљевац/, Доњи Вакуф-Јајце /тунел Винац/, Сребреник-Орашје /тунел Орманица/, Дољани-Метковић.

На граничним прелазима нема дужих задржавања.

Због безбједносних разлога обустављен је саобраћај за теретна возила и аутобусе на граничном прелазу Брчко-Гуња.

Возачи који планирају путовање ван граница Републике Српске и БиХ имају могућност да провјере тренутно стање саобраћаја на граничним прелазима Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај.