Забрана је одувек била снажна мотивација. Све оно што је забрањено, сакривено, делује нам привлачније. Данас, када се чини да нам је све доступно, још увек постоје места где је људима приступ забрањен.

Прво место на списку јесте Маунт Ведер (Mount Weather), склониште од апокалипсе познато онима који су гледали серију „100” (The 100). Ово мистериозно постројење од 564 поседа у Вирџинији налази се у Центру за хитне операције у Америци, а постоји од 1979. године. Међутим, широј јавности је постало познато тек од 1974, када је у његовој близини пао авион. Онда није било једноставно објаснити зашто се усред Вирџиније налази оперативни центар. Званични одговор Владе био је да је постројење изграђено као ново склониште Службе безбедности у случају нуклеарног напада.

Северни Сентинел у Индијском океану пример је оних места где је људима улаз забрањен зарад њиховог добра. У случају овог острва, у смртоносној опасности биле би придошлице према којима је домородачко становништво изразито непријатељски настројено. Након трагичне смрти групе рибара, Влада Индије ограничила је безбедан простор од 3 миље удаљености од острва, забранивши даљи приступ.

Једно од забрањених места јесте и Национални музеј шпијуна у Ђангсуу. Ово место је чувар шпијунске историје Кине, те је, осим неколицини људи са кинеским држављанством, улаз строго забрањен.

Примамљивост забрањеног и недостижног препознали су творци Клуба 33, посебног дела Дизниленда. У Клуб 33 улази се кроз скривени део трга у Нју Орлеансу, а приступ је дозвољен само изузетно важним и богатим људима. Улаз у Клуб 33 кошта 25.000 долара, а годишња чланарина 12.000 долара.

У бројним теоријама завере, као скровиште које чува све највеће тајне Америке наводе се Пентагон, планина Монтана и многа друга места. Међутим, мало је позната сателитска станица у Пајн Гепу, Аустралији. Ову станицу, којом управљају Влада Америке и Аустралије, чува велики број наоружаних војних обавештајаца, а сматра се да је место у којем се планирају и започињу бројне тајне операције америчке обавештајне службе.

Још један амерички војни комплекс препун пажљиво чуваних тајни јесте Дагвеј Прувинг Граунд (Dugway Proving Ground). Откривање једног дела овог комплекса било је довољно да уплаши научнике. У овим комплексима чувало се хемијско и биолошко оружје, а поједини научници тврде да се у овим комплексима за експерименте користе и људи.

Осим америчких, у центру пажње јавности су и тајне Русије. Межгорје, мало село међу планинама Урала, једно је од места на које нико не сме да крочи. Овакву забрану прате и бројна нагађања о томе шта би се могло крити у овом градићу међу планинама. Једна од теорија јесте да је овај градић коришћен за нуклеарна истраживања у доба Хладног рата.

Групација Вивос може бити место почетка новог живота након апокалипсе, па је стога и овај штаб у Немачкој забрањен за све посетиоце. Ово пажљиво изграђено, издржљиво, али и луксузно место отвориће се само у случају апокалипсе и примаће одабране породице. Место је опремљено и оружјем и муницијом.

Када говоримо о скривеним и забрањеним местима, да ли је могуће не поменути Северну Кореју? Од свих тајни ове земље, концентрисаћемо се на једну помало чудну, посебно сакривену просторију. Собу 39 је основао Ким Джонг ИИ 70-их година 20. века, и она се налази у просторији број 39 Управног одбора 39, на трећем спрату зграде Владе у Пјонгјангу. Шта се крије иза затворених врата ове просторије, вероватно ће још дуго остати тајна.

Ова листа забрањених места и просторија које чувају готово незамисливе тајне, још увек не укључује све оно што је недоступно нашем знању. Савремено доба, развој цивилизације и технологије са собом су донели мноштво тајни од којих, као што смо видели, неке могу бити и врло опасне. Док постоје тајне, постојаће и покушаји да се оне разреше, као што ће, све док има забрањених места, бити знатижеље која ће их чинити неодољивим.