Најмање осам особа је погинуло у снажном земљотресу, јачине 6,4 јединице по Рихтеру који је јутрос у 3.54 погодио непосредну околину албанског града Драча, а осетио се у целом региону. Више од 300 особа је повређено.

Министарство здравља Албаније саопштава да је повређено 150 људи, а велики број објеката је срушен или је претрпео значајну штету.

У Драчу је пала цела петоспратница, а из рушевина је спасено једно дете, јављају локални медији. Грађани Тиране изашли су на улице, неки са бебама у наручју.

Ројтерс преноси да су, према за сада расположивим подацима, погинуле три особе.

Премијер Албаније Еди Рама написао је на Твитеру да се интензивно ради на томе да се спаси сваки могући живот и да је снажан земљотрес проузроковао озбиљне последице.

“Ово је драматичан тренутак у коме морамо бити мирни, стајати једни поред других и суочити се са тим ударцем. Учинићемо све што је у нашој моћи да заједно са пријатељима превазиђемо ову ситуацију”, навео је Рама на Твитеру.

Епицентар земљотреса био је на дубини од 12 километара, а осетио се у Црној Гори, Северној Македонији, Србији, Грчкој, Хрватској и БиХ.

Медији јављају да је највећу штету претрпео Драч где је више десетина људи превезено у болнице.

Највише објеката оштећено је у месту Тумана 35 километара од Тиране, а доста је порушених зграда и у Драчу. Албански медији јављају да је реч углавном о старијим објектима, рекао је за РТС амбасадор Србије у Тирани Мирољуб Зарић.

Земљотрес нешто мање снаге од 5,3 степени Рихтера догодио се у непосредној близини у септембру ове године и тада је повређено најмање 70 људи, а оштећено је 500 кућа.

Земљотрес се осетио и у Крушевцу и Пожеги, јављају допсиници РТС-а.