Да би човек био здрав телом и духом, осим избегавања лоших животних навика, треба раније да одлази и на спавање. Предности ранијег одласка на спавање су немерљиве, поручују стручњаци.

* Побољшање можданих активности је кључна предност, јер је људски мозак као стари компјутер који треба пуштати да се одмара. У противном, долази до његовог “прегревања”, сликовито описују научници. Недостатак сна у хроничном смислу смањује способности анализе информација, негативно утиче на памћење и у значајној мери смањује брзину реаговања, што се посебно односи на возаче.

* Јачање имунитета је други важан разлог за ранији одлазак у кревет. Током ноћи организам попуњава истрошене залихе, елиминише негативне последице будног стања и “пуни батерије” за потребе сопственог имунитета. Имуне ћелије су ноћу најактивније, нарочито у уништавању штетних микроорганизама који су ушли у тело. Благовременим одласком на спавање троструко се смањује шанса за појаву грипа, назеба или неке друге респираторне инфекције.

* Смањивање ризика од кардиоваскуларних обољења, дијабетеса, као и других тешких болести, у доброј мери се постиже такође довољним и квалитетним спавањем. Спроведена истраживања показују да особе које спавају мање од осам сати дневно, имају за 20 одсто већи ризик од ових болести. Ако спавају мање од пет сати, ризик је двоструко већи!

* Леп изглед такође је добар разлог за ранији одлазак на спавање. Жене које мање спавају брже се гоје, тврде амерички научници. Недовољно сна ремети метаболичке процесе у организму који су узрок таложења сувишних килограма.

* Током ноћи кожа се обнавља захваљујући бољем протоку крви. Ћелије су засићене амино-киселинама, што природно поравнава боре, побољшава тен, а кожу чини глатком.