Поводом обиљежавања Међународног дана борбе против насиља над женама 25. новембра, Фондација “За живот” најављује почетак реализације пет пројеката који су усмјерени на елиминацију негативних утицаја на одлуке жена у области репродукције.

“Сматрамо да је присиљавање жена на негативне изборе у области репродукције путем стварања неповољних услова за рађање и подизање породице посебан, недопустив облик насиља над женама”, наводе из Фондације.

Додају да су жене данас изложене најразличитијим врстама притисака и препрека да реализују своју одлуку да роде и да подижу породицу.

“Како бисмо допринијели борби против насиља над женама, Фондација ће након актуелне фазе потписивања меморандума о сарадњи са домаћим и међународним партнерима отпочети са координисаним активностима у области радних односа и радног окружења. У питању је пројекат којим је предвиђена израда конкретних мјера за послодавце у свим секторима дјелатности у РС, које ће допринијети стварању повољног радног окружења за заснивање и подизање породице”, наводе из Фондације. Другим пројектом предвиђена је израда конкретних политика и мјера за локалне заједнице у РС у циљу изградње лако доступног и оперативног система подршке заснивању и подизању породице на локалном нивоу.

Додају да су ту и активности оснаживања жена и породица – пројекти који ће кроз најразличитије облике радионичког, психолошког и правног индивидуалног и групног савјетовања обучити чланове породица, прије свих – жене, да се носе са најразличитијим изазовима данашњице.